Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Onmundige politiek

Onmundige politiek

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

Zaterdags luister ik gewoonlijk naar het programma De Taalstaat van Frits Spits. Vooral voor de toekenning van een bewijs van erkenning aan vergeetwoorden: woorden die uit de taal dreigen te verdwijnen. Uit de snel groeiende lijst daarvan noem ik er drie met de beginletter A: aamborstig, abusievelijk en appetijtelijk. Ooit zal ik een stukje schrijven met in elke zin een vergeetwoord. Dat gaat lukken met de meer dan duizend als ouderwets gelauwerde begrippen. Een wat uit de toon vallend woord houdt de lezer bij de les.

Afgelopen zaterdag werd een diploma uitgereikt aan onmundig. Deze term riep bij mij oude herinneringen op. Jaren geleden heb ik veel tijd doorgebracht in de Achterhoek. Het woord werd veel gebruikt, niet alleen door dialectsprekers. Toch is het een duidelijk regionaal woord. Bij mijn weten heb ik het nog nooit gehoord van mensen die geen enkele band met het oosten van Nederland hebben. De oorspronkelijke betekenis is helder: onmundig is onmondig en is oorspronkelijk een aanduiding van onvolwassen kinderen. Het huidige gebruik is anders. Het kan lopen van een niet per se/ negatief bedoelde aanduiding van jeugdige onbezonnenheid via een min of meer neutrale kenschets van achteloze ongemanierdheid tot een boze reactie op veronderstelde lompheid. Nog algemener is het gebruik van onmundig als versterking van een oordeel: onmundig lekker.

Na zaterdag heb ik besloten het woord weer te gebruiken. De laatste weken gedragen politici zich hoogst onmundig. Ik doel daarbij op de campagnes voor de verkiezingen voor de gemeenteraad. Misschien treedt op de dag dat mijn stukje verschijnt, de rust weer in. Waarschijnlijk is het niet. De manier waarop landelijke politici zich bemoeien met lokale verkiezingen varieert van ongemanierd je zelf opdringen tot lomp in de weg lopen. Ik hoop dat gisteren de lokale partijen weer meer zetels hebben gekregen dan de vorige keer. In de gemeente gaat het om wat je als burger liever niet in de buurt van je huis wilt meemaken en hoe het aanbod van voorzieningen wordt geregeld. Wat je helemaal niet wil is dat alle media voorrang geven aan Lillian Marijnissen die denkt dat stemmen op haar SP, tot verlaging van de landelijke zorgpremie leidt. Of aan Jesse Klaver met zijn Groenlinkse spoedwet over bankiersbeloningen. Of aan premier Rutte die op de markt, tijdens een selfie met een kiezer, uitlegt dat alles goed bij haar thuis gaat omdat Unilever zijn hoofdkantoor naar Nederland verhuist. Dat versta ik onder onmundig gedrag.

Hans Philipsen

 

Hans Philipsen is oud-rector van de UM

Categories:Categorieën:
Tags:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)