Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

De nieuwe ingenieur komt eraan

De nieuwe ingenieur komt eraan

Photographer:Fotograaf: Loraine Bodewes

FSE barst van de toekomstplannen

MAASTRICHT. De Faculteit Science and Engineering (FSE) wil een nieuw soort ingenieur opleiden. Eentje die aan de tekentafel niet per se het beste product ontwerpt maar die rekening houdt met de footprint van spullen. Zie hier de gedachte achter Circular engineering - slechts een van de nieuwe opleidingen die de faculteit op het oog heeft.

Afslanken en uitbreiden kan goed samengaan, zo bewijst de Faculteit Science and Engineering. De bètafaculteit in wording zoekt elders onderdak voor haar instituten (School of Governance, ICIS) en eventueel voor haar opleidingen (UCM, UCV) die niet per se in de bèta-hoek thuishoren. En tegelijk circuleert er een heuse lijst van bachelor- en masteropleidingen die in de komende jaren kunnen worden ingevoerd.

“Het zijn ambities, geen voldongen feiten”, zegt decaan Thomas Cleij. “En het moet allemaal nog langs de landelijke accreditatieorganen en de lokale folklore. Maar inderdaad: we willen het onderwijsaanbod flink uitbreiden.” Op de wensenlijst prijken onder meer de bachelors circular engineering, medical engineering and design, en de master sustainable manifacturing.

Uitgaande van de recent gekozen naam FSE heeft de S van science de afgelopen jaren alle aandacht gekregen, zegt Cleij. Er is een Science Program van de grond getild, evenals instituten en masters op het vlak van systeembiologie (samen met Macsbio) en biomaterialen (met AMIBM).

“Nu is het tijd voor E van engineering. We willen een nieuw soort ingenieur opleiden, die niet geschoold is in één vakgebied, zeg, elektrotechniek maar over de schutting van disciplines heen kan kijken. Die een ruimer vocabulair heeft, die de taal spreekt van de overheid, het brede publiek, natuurorganisaties en andere belangengroepen. Die gevoel heeft voor politiek en maatschappelijke verhoudingen.”

De klassieke ingenieur zit geketend aan de tekentafel en is opgeleid om een zo goed mogelijk product te maken. “De nieuwe circular engineer beseft dat spullen ergens vandaan komen en naartoe gaan, dat daar een footprint bijhoort. Het product is misschien technisch niet altijd het beste, maar wel duurzaam en makkelijker te recyclen. Dergelijke wensen van de maatschappij zijn tegenwoordig belangrijker dan de technologie.”

Zijn de verschillen tussen de klassieke en de nieuwe ingenieur zo zwartwit? “Het is zwartwitter dan je denkt. We moeten nog een flinke stap zetten. Maar beide opleidingen kunnen prima naast elkaar bestaan, vergelijkbaar met de traditionele bèta-curricula en het Maastricht Science Programme.”

Al valt de nieuwe opleiding niet in de categorie liberal arts. “Ze kent wel een Maastrichtse signatuur: kleinschalig, de student centraal en veel keuzevrijheid. Maar we willen ons duidelijk profileren als een technisch curriculum. Studenten moeten goed zijn in wiskunde en de nodige exacte kennis meebrengen.”

Het belang van een scherp profiel bleek vorig jaar toen FSE samen met de School of Business and Economics de aanvraag voor de gezamenlijk bachelor business engineering terugtrok. “Het was te veel van alles wat, meende het accreditatieorgaan NVAO. In de nieuwe aanvraag ligt het accent nadrukkelijker op de techniek. Als de NVAO snel op bezoek komt en groen licht geeft, gaat de bachelor in september van start.”

Het idee van circular engineering is uniek en komt uit de koker van Cleij. “Ik verwacht er veel van, ook omdat de tijd er nu rijp voor is. Tien jaar geleden was dit nog geen issue. Dit geldt ook voor het nieuwe onderzoeksterrein sensor engineering, dat voortkomt uit de behoefte aan snelle metingen. Op het vlak van de geneeskunde, voeding of milieu willen we steeds vaker en sneller weten wat de stand van zaken is. Of het nu gaat om bloedsuikerwaarden, infecties of zwangerschap. Biologische sensoren zijn daarbij cruciaal, oftewel handzame meetapparaatjes die in combinatie met zeg een druppel bloed of een monster uitsluitsel geeft. In de toekomst verbind je deze apparaatjes via bluetooth aan je telefoon en verschijnt de uitslag op je display.”

Categories:Categorieën:
Tags:
fse

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)