Back to list All Articles Archives Search RSS Terug naar lijst Alle artikelen Archieven Zoek RSS

Alternatieve Inkom: voornamelijk digitaal

Alternatieve Inkom: voornamelijk digitaal

Photographer:Fotograaf:

Observant

MAASTRICHT. Geen normale Inkom dit jaar, besloot het crisismanagementteam van de Universiteit Maastricht twee weken geleden, in overleg met de Werkgroep Inkom (WGI). “In eerste instantie waren we natuurlijk enorm teleurgesteld”, zegt voorzitter Milou Berdenis van Berlekom. Maar na een korte verwerkingsperiode kijkt de WGI nu langzaam vooruit, naar wat er wél nog kan. Studentenverenigingen vrezen ondertussen dat hun ledenaantallen zullen dalen.​

Enter the unknown.’ De WGI wist niet hoe toepasselijk dit thema voor ‘hun’ Inkom zou zijn toen ze het maanden geleden kozen. Het wordt een Inkom als nooit tevoren. Voornamelijk digitaal, met hoogstens een paar kleinschalige fysieke bijeenkomsten. “We zitten weer in de opstartfase, net als vijf maanden geleden”, zegt Berdenis van Berlekom. “We zijn heel hard aan het brainstormen. Wij hebben de leiding als het gaat om de ideeën; we bedenken ze en beoordelen de input van anderen. Maar we moeten ook kijken wat technisch mogelijk is zodat we de nieuwe studenten toch een warm welkom kunnen geven.”

De WGI werkt daarbij ook nauw samen met de studentenverenigingen, die normaal gesproken een grote rol spelen tijdens de Inkom. Zij leveren de mama’s en de papa’s – de groepsleiders voor de nieuwe studenten – organiseren open feesten en keuzeactiviteiten. Andersom is de Inkom voor de verenigingen heel belangrijk omdat het de plek is om nieuwe leden te werven.

Dat zal nu een stuk lastiger zijn, denkt Rosalie Bovy, voorzitter van studentenroeivereniging Saurus. “Je kunt jezelf toch minder goed presenteren.” De vereniging is nu aan het kijken of er activiteiten zijn die op een veilige 1,5 meter afstand gehouden kunnen worden. “Kan er bijvoorbeeld geroeid worden?” Verder worden digitale mogelijkheden verkend. “Een virtuele rondleiding door de sociëteit? Een vraag-antwoordsessie voor nieuwe studenten via een livestream?”

Desalniettemin verwacht Bovy “zeker minder nieuwe aanmeldingen dan normaal. Ik hoop dat het geen enorme daling is. En misschien wordt het later wat rechtgetrokken. We hebben in de lenteperiode altijd een eerste kennismaking voor scholieren met Saurus en roeien. Misschien kunnen we dat uitbreiden.”

Ook Marc Albers, praeses van studentenvereniging Tragos, hoopt op herstel later in het jaar. “Als het onderwijs nog op afstand is en studenten veel thuis zitten, is er ook weinig gelegenheid om een sociaal leven in Maastricht op te bouwen. Misschien is de behoefte aan een vereniging dan juist groot. We zullen de komende maanden heel actief zijn op sociale media.”

Voor wie wel lid wordt in september, zal ook de introductietijd bij de verenigingen er anders uitzien. Normaal gesproken gaan de eerstejaars bijvoorbeeld op kamp tijdens het introductieweekend. “Zelfs al gaat na 1 september alles weer open, dan lijkt het me nog onverantwoord om dat dan meteen te organiseren”, zegt Albers. “Het is allemaal heel vervelend, maar de volksgezondheid gaat echt voor.”

Bij Circumflex wordt er druk gebrainstormd “met commissies, de universiteit, de WGI, maar ook oud-bestuursleden”, zegt voorzitter Stan van der Vleuten. Niet alleen over het programma tijdens de Inkom, maar ook over de periode erna. “De introductietijd zal zeker anders zijn. We zullen nauw de regels van het RIVM volgen die tegen die tijd gelden. Wat betreft het aantal nieuwe leden is het afwachten hoeveel invloed dit gaat hebben. Fysiek contact is normaal gesproken heel belangrijk voor ons, dat zit er nu niet in. Als blijkt dat er ook in september alleen nog online onderwijs gegeven wordt, moeten we wellicht een tweede inschrijfmoment creëren.”

Bij studentenvereniging Koko kunnen studenten zich al het hele jaar inschrijven, “dus dat is wel een voordeel”, zegt voorzitter Jordi Janssen. Verder is het afwachten. “Je moet roeien met de riemen die je gegeven worden. We bekijken verschillende scenario’s: wat als de sociëteit open mag, maar studenten niet naar Maastricht komen? Wat als we alleen kleinschalige activiteiten mogen organiseren? Wat als we dicht moeten blijven?” 

In dat laatste geval moet er een digitale omgeving gecreëerd worden, zegt Janssen. “Daar zijn we nu over het nadenken, met mensen binnen de vereniging die verstand van technische zaken hebben.” Hij ziet ook een positieve kant. “Alles wordt opgeschud, omdat we het nu helemaal anders doen. Ik denk dat als we hier over een jaar op terugkijken, we heel wat nieuwe inzichten hebben opgedaan.” 

Categories:Categorieën:

CommentsReacties

There are currently no comments.Er zijn geen reacties.

Post a Comment

Laat een reactie achter

Door een reactie te plaatsen gaat u akkoord met de verwerking van de ingevulde gegevens door Observant.
Voor meer informatie: Privacyverklaring
By responding, you agree to send the entered data to Observant.
For more info: Privacy statement

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)