Het is voor het eerst dat de UM niet alleen is gewaarschuwd door de Voedsel- en Warenautoriteit maar ook kan rekenen op een hercontrole. Barry Plooyer, hoofd van de Centrale Proefdier Voorziening, benadrukt dat de tekortkomingen vooral administratief van aard zijn. “Het is zaak dat we de puntjes weer op de I zetten, dat we iedereen weer scherp maken en houden.” Toch schrijft Plooyer namens onder meer decaan Scherpbier in een brief aan de onderzoekers: ‘De UM neemt de opmerkingen serieus en acht het, gezien de ernst van de situatie, noodzakelijk om de nodige maatregelen te nemen.’
Wat was er mis? Op de eerste plaats vond de inspecteur - die drie à vier keer per jaar onaangekondigd aanklopt - de instructies (zoals de onderzoekers die beschrijven in werkprotocollen) voor de CPV-medewerkers, die de dieren verzorgen, onvoldoende duidelijk. Ook trof de inspecteur dieren alleen in kooien aan, zonder dat dit in het onderzoeksplan of welzijnsdagboek is toegelicht. “De norm is groepshuisvesting”, zegt Plooyer, “maar soms halen we de dieren uit elkaar, bijvoorbeeld als muizenmannetjes elkaar de tent uit vechten. Het punt is dat je dit moet noteren.”
Tot slot bleken de onderzoeksplannen, zoals goedgekeurd door de Dier Experimenten Commissie (DEC), af te wijken van de werkprotocollen, en wel op gevoelige onderwerpen als chirurgische handelingen en de methode van euthanasie. “Die verschillen ontstaan vaak door voortschrijdend inzicht tijdens het onderzoek.”
Welke maatregelen neemt de faculteit? De onderzoekers worden gemaand om de werkprotocollen te controleren op juistheid en volledigheid, en zodanig op te schrijven (ook in het welzijnsdagboek van de dieren) dat ze begrijpelijk zijn voor CPV-medewerkers. Ook moeten de experimenten precies worden uitgevoerd zoals beschreven in de aanvraag voor de Dier Experimenten Commissie. De onderzoekers dienen sinds een paar weken zelfs schriftelijk te bevestigen dat ze deze maatregelen hebben genomen, voordat ze opnieuw dieren kunnen bestellen.
De faculteit zal alle experimenten stopzetten die afwijken van de oorspronkelijke opzet, en sancties uitdelen aan de bewuste onderzoeker. Vanaf december kan de Voedsel- en Warenautoriteit hercontroles uitvoeren. Als de inspectie dan overtredingen signaleert, zeker als het gaat om vermijdbaar ongerief van de dieren, kan een proces-verbaal volgen.