Inspectie: UM houdt zich niet aan regels dierproeven

Inspectie: UM houdt zich niet aan regels dierproeven

13-11-2013

MAASTRICHT. De UM is onlangs op de vingers getikt door de Voedsel- en Warenautoriteit. De inspectie heeft in augustus tekortkomingen geconstateerd in de proefdierfaciliteiten. De faculteit HML maant onderzoekers om zich aan de regels te houden.

 

Het is voor het eerst dat de UM niet alleen is gewaarschuwd door de Voedsel- en Warenautoriteit maar ook kan rekenen op een hercontrole. Barry Plooyer, hoofd van de Centrale Proefdier Voorziening, benadrukt dat de tekortkomingen vooral administratief van aard zijn. “Het is zaak dat we de puntjes weer op de I zetten, dat we iedereen weer scherp maken en houden.” Toch schrijft Plooyer namens onder meer decaan Scherpbier in een brief aan de onderzoekers: ‘De UM neemt de opmerkingen serieus en acht het, gezien de ernst van de situatie, noodzakelijk om de nodige maatregelen te nemen.’

Wat was er mis? Op de eerste plaats vond de inspecteur - die drie à vier keer per jaar onaangekondigd aanklopt - de instructies (zoals de onderzoekers die beschrijven in werkprotocollen) voor de CPV-medewerkers, die de dieren verzorgen, onvoldoende duidelijk. Ook trof de inspecteur dieren alleen in kooien aan, zonder dat dit in het onderzoeksplan of welzijnsdagboek is toegelicht. “De norm is groepshuisvesting”, zegt Plooyer, “maar soms halen we de dieren uit elkaar, bijvoorbeeld als muizenmannetjes elkaar de tent uit vechten. Het punt is dat je dit moet noteren.”

Tot slot bleken de onderzoeksplannen, zoals goedgekeurd door de Dier Experimenten Commissie (DEC), af te wijken van de werkprotocollen, en wel op gevoelige onderwerpen als chirurgische handelingen en de methode van euthanasie. “Die verschillen ontstaan vaak door voortschrijdend inzicht tijdens het onderzoek.”

Welke maatregelen neemt de faculteit? De onderzoekers worden gemaand om de werkprotocollen te controleren op juistheid en volledigheid, en zodanig op te schrijven (ook in het welzijnsdagboek van de dieren) dat ze begrijpelijk zijn voor CPV-medewerkers. Ook moeten de experimenten precies worden uitgevoerd zoals beschreven in de aanvraag voor de Dier Experimenten Commissie. De onderzoekers dienen sinds een paar weken zelfs schriftelijk te bevestigen dat ze deze maatregelen hebben genomen, voordat ze opnieuw dieren kunnen bestellen.

De faculteit zal alle experimenten stopzetten die afwijken van de oorspronkelijke opzet, en sancties uitdelen aan de bewuste onderzoeker. Vanaf december kan de Voedsel- en Warenautoriteit hercontroles uitvoeren. Als de inspectie dan overtredingen signaleert, zeker als het gaat om vermijdbaar ongerief van de dieren, kan een proces-verbaal volgen.

 

Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, Wetenschap
Tags: dierproeven,proefdieren

Reacties

sabine bolk

SMERIGE DIERENBEULEN een dier is geen mens !Het is verboden en helemaal niet nodig in deze tijd .jullie zijn gewoon bang om geen geld meer te verdienen .Schamen jullie zich niet om onschuldige dieren te treiteren en te ver morden alleen om winst .Hoe kun je zo een werk doen? Ik ga nog liever dood als dat ik bij jullie in hetAZM behandeld woord.Ik schaam mij voor jullie dat ik in maastricht woon

joyce mallee

alleen het gebruik van de dieren is al schandalig,en dat ze zich dan ook nog eens niet aan de regels houden,kan al helemaal niet!!!!!

olga loomans

Ik kan er gewoon niet bij dat mensen immuum geworden zijn voor LATEN LEVEN VAN AL WAT IS, dieren, bomen, planten vogels enz..en waarom de mens zich verheven voelt om zich boven de dieren op te stellen en met welk recht ze dat doen? De natuur geeft ons alles wat we nodig hebben, waarom dan op schandalige manier dit vernietigen? Goed dat er controles zijn, maar laten we niet naief zijn, overal stuit je op weerzinwekkende dingen, maar ook op ongelooflijke mooie liefdevolle dingen. Kijk naar allebei en maak voor jezelf een besluit, ieder op zich....maar vooral blijf opkomen als je onrecht ziet.

mimi dufour

Stop dit!!!

lidy jansen

verbaast mij niks dat uni op de vingers is getikt neemt het ook noet zo nou met de zorg voor mensen... ik ervaar het AZM als een grote ongeorganiseerde bende, die alleen op meer winst uit is.

lidy jansen

Nora Regretz

Ik houd van beschuit met muisjes (snap je)

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.