Vijf miljoen voor YUFE

26-06-2019

MAASTRICHT. Universiteitsalliantie YUFE (Young Universities for the Future of Europe), dat wordt voorgezeten door UM-collegevoorzitter Martin Paul, krijgt vijf miljoen euro van de Europese Commissie voor het oprichten van een Europese Universiteit. In september 2020 gaan de eerste YUFE-studenten beginnen.

YUFE is een van de zeventien universitaire samenwerkingsprojecten die geld krijgen van de Europese Commissie om hun ideeën in de praktijk te brengen. In totaal werden er 54 aanvragen ingediend. YUFE kreeg de hoogste score: maar liefst 97 (van de 100) punten.

Onderwijs en mobiliteit staan bij het plan op de eerste plaats, zei Martin Paul, collegevoorzitter van de UM en voorzitter van YUFE, in maart tegen Observant. Het is de bedoeling dat studenten hun eigen studie samenstellen, waarbij ze vakken kunnen volgen op hun thuisuniversiteit en op de overige zeven YUFE-universiteiten. Om goed te integreren en kennis te maken met de cultuur zal YUFE huisvesting regelen tussen de ‘normale’ burgers. Daarnaast worden YUFE-studenten aangemoedigd om de taal van het gastland te leren en om er vrijwilligerswerk te doen. Een YUFE-diploma staat daarom niet alleen voor een academische prestatie. Die mobiliteit geldt overigens niet alleen voor studenten; ook de werknemers van YUFE-universiteiten worden gestimuleerd om een kijkje te nemen op collega-universiteiten.

Ook toegankelijkheid staat hoog in het vaandel, zei Paul destijds tegen Observant. Daarom zal er een virtuele campus worden opgericht, zodat ook deeltijdstudenten of andere geïnteresseerden cursussen kunnen volgen. Cursussen zullen vooral gericht zijn op onderwerpen uit de regio van de aangesloten universiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer in de hoofdstad van Cyprus of aan sociaal-economische achterstanden in wijken van Essex.

Vijf miljoen voor YUFE
YUFE