Kamerdebat over cyberaanval UM

Universiteit geeft op 5 februari openheid van zaken

15-01-2020

MAASTRICHT. Er komt op korte termijn een Kamerdebat over de cyberaanval die de Universiteit Maastricht net voor kerst trof. De precieze datum is nog niet bekend. Op 5 februari zal de UM zelf “openheid van zaken” geven tijdens een openbare bijeenkomst in Maastricht. Vandaag, woensdag 15 januari, is de hack onderwerp van discussie tijdens een besloten vergadering van de universiteitsraad.

Op 30 december 2019 stelden twee VVD-Kamerleden, Dennis Wiersma en Chantal Nijkerken-de Haan, al kritische vragen over de aanval aan de minister van Onderwijs: wat is er precies gebeurd op 24 december, zijn de wetenschappelijke data veilig, hoe zit het met de documenten van studenten? Deze week kregen de twee voldoende steun in de Tweede Kamer voor een openbaar debat. Precies op het moment dat de politie naar buiten komt met de misdaadcijfers van 2019. Daaruit blijkt dat cybercrime, zoals aanvallen met ransomware (gijzelfsoftware) sterk is toegenomen in 2019: 64 procent meer.

De UM zelf liet eerder al weten dat ze op 5 februari (en niet 6 februari zoals in eerste instantie was gemeld door het college van bestuur) tijdens een openbare bijeenkomst de bevindingen zal presenteren uit het nog lopende onderzoek naar de hack. Bovendien zal de universiteit dan antwoord geven op (bijna) alle vragen. In ieder geval ook op de vraag of (die in feite al geen vraag meer is), en zo ja hoeveel losgeld er is betaald.

De vorm waarin de bijeenkomst wordt gegoten, is op dit moment nog niet duidelijk. Wat wel al helder is: ook mensen van buiten voor wie de bevindingen van belang zijn, zijn welkom, net als de pers.
Wat houdt ‘openheid van zaken’ precies in? Fons Elbersen, interim woordvoerder: “Wij streven naar maximale transparantie, we willen onze ervaringen met anderen delen zodat we hieruit allemaal lessen kunnen leren. Maar we gaan geen bedrijfsgevoelige informatie naar buiten brengen die nieuwe hackers in de kaart kan spelen of anderszins de belangen van onze studenten en medewerkers kan schaden.”

Inmiddels blijkt uit reacties (naar beneden scrollen) op de site van Observant dat niet iedereen het eens is met het beeld dat collegevoorzitter Martin Paul schetste tijdens de nieuwjaarsborrel: dat de UM een grote familie is die er in tijden van crisis gezamenlijk de schouders onder zet.

Twee stafleden - een anoniem (“om mijn baan te behouden”), een met naam, beiden uit de ICT-hoek - zijn zeer kritisch. Waarom zette ‘iedereen de schouders eronder’ toen de aanval een feit was? “We hadden geen keus”, schrijft de een, “zeg je nee, dan sta je op straat.” En: “We zijn allemaal betrokken omdat wij niet de dupe van dit falend beleid willen worden.” Even verder: “De hele kerstvakantie naar de kloten door dit falend CvB en thuis flinke spanningen.” De anonieme schrijver heeft geen goed woord over voor het betalen van losgeld, dat is “geen overwinning maar diep verlies.” Waar waren de back-ups, vraagt hij zich af. Dan was betalen niet nodig geweest.

 

Auteur: Riki Janssen
Categoriëen: Nieuws,
Tags: hackers,cyberaanval,cybercriminaliteit

Reacties

Armand Leenaers

De Universiteit Maastricht maakt misschien wel de grootste crisis in haar bestaan mee door de hack van cybercriminelen. Dat de systemen inmiddels weer in de lucht zijn is te danken aan het betalen van losgeld, zo wist universiteitsblad Observant te melden. Voor het publiceren van deze belangrijke onthulling verdient de redactie alle lof. Onafhankelijke journalistiek bedrijven is lastig als bestuurders vooral bezig zijn met profilering, rankings en rendement. De Observant brengt echter de waarheid naar buiten en zo hoort dat ook in academische kringen. Ontkennen, stilhouden en de schone schijn ophouden is vele malen schadelijker.

NN

Ook deze reactie is helaas om arbeidshygienische redenen anoniem, maar waar was het CvB uberhaupt vanaf de 24ste december. Ik had echt even het idee dat de dame en heren zelf ook gegijzeld waren door het Clop-virus. In tijden van crisis moet leiderschap worden getoond, maar het trio was letterlijk onzichtbaar. Het kan zijn dat de portefeuillehouder annex vice-voorzitter Bos het te druk had om zichtbaar te zijn in de media, maar dan zijn er nog steeds onze topvrouw en die andere zwaargewicht om ons medewerkers en studenten (en overige stakeholders) als potentieel gedupeerden gerust te stellen. En dan graag niet via een tijdelijk externe woordvoerder. Dat vond ik nog wel de grootste zwakte. Verder hulde aan de Observant die in de eerste week wel snapte wat een crisis in communicatiezin met zich meebrengt.

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.