Begin deze week deelde de Universiteit Maastricht de nieuwe voorlopige inschrijvingscijfers: de studentenpopulatie groeit naar bijna 20 duizend studenten (in 2019 stond de teller op zo’n 19 duizend). En ondanks het grotendeels digitale onderwijs komen ze massaal naar Maastricht. Wie nu een kamer aanbiedt via de populaire Facebookpagina Rooms/Kamer/Zimmer krijgt binnen de kortste keren twintig reacties van zoekers. In veel nieuwe studentencomplexen gingen de studio’s de afgelopen weken als zoete broodjes over de toonbank.
Alle 197 studio’s van Bassin Student Housing aan de binnenhaven en H83 (Hertogsingel) zijn verhuurd, staat er in grote letters op de website. Beide panden zijn van dezelfde commerciële partij: Mulleners Vastgoed. Studenten betalen een huurprijs van 530 euro.
In het Wauwhaus aan de Dokter Nevenstraat, een verbouwd kantoorpand dichtbij de Kennedybrug, zijn ook alle 127 bedden bezet. Het is snel gegaan, “alles was binnen vijf weken verhuurd”, vertelt Tom Kissels van Huizen Beheer Maastricht, “en dat zonder fysieke bezichtigingen”. Alle marketing verliep digitaal, vooral via sociale media. Er zijn 78 buitenlandse studenten neergestreken, voornamelijk Belgen en Duitsers, maar ook Italianen en Spanjaarden. Behalve gemeubileerde studio’s voor één persoon telt het Wauwhaus ook enkele groepsappartementen voor twee of vier personen. De huurprijs voor een eenpersoonsstudio: zo’n 700 euro.
XIOR, een grote Belgische studentenhuisvester met zo’n 1300 studio’s en kamers in Maastricht (onder andere de grote complexen Carré en het oude Bonnefantencollege aan de Tongerseweg), heeft de laatste appartementen in het verbouwde Bonnefantencollege afgelopen december al opgeleverd. Inmiddels is hun ‘portefeuille’ ook grotendeels gevuld, luidt de boodschap vanuit het hoofdkantoor.
In Randwyck, het gebied dat de gemeente Maastricht op het oog heeft voor grootschalige studentenhuisvesting, loopt het minder storm. Van de 252 woningen die deze zomer zijn geplaatst en ingericht op het terrein van de oude sporthal van de UM zijn weliswaar “tientallen kamers” verhuurd, maar is nog steeds “voldoende beschikbaar”, meldt fabrikant C3Living. De cabines – die in de fabriek in Panningen zijn gebouwd en in z’n geheel naar Maastricht zijn vervoerd – zijn in drie lagen op elkaar gestapeld. De kale huurprijs is 427 euro per maand. Daar komt wel 200 euro bij aan servicekosten, stofferings- en meubileringskosten en een onderhoudsabonnement.
Voor aanbieders die zich richten op uitwisselingsstudenten - met contracten voor een aantal maanden tot een jaar – ziet het plaatje er minder rooskleurig uit. Studenten reizen vaak niet af vanwege de coronamaatregelen. Het Guesthouse van de Universiteit Maastricht dat zich veelal richt op die shortstay groep staat daarom voor zo’n 30 procent leeg.
Wendy Degens, Yuri Meesen