Ergernis over Dutch only-kameradvertenties

08-10-2020

MAASTRICHT. Het aantal discriminerende Maastrichtse kameradvertenties voor ‘alleen Nederlanders’ of ‘alleen Duitse meisjes’ op Facebook groeit. Dat leidt tot veel ergernis op sociale media, maar nauwelijks tot actie om er iets aan te doen.

Observant scrolde de afgelopen maanden een aantal keren door een van de grootste Facebookhuisvestingsgroepen in Maastricht - Rooms/Kamer/Zimmer in Maastricht, met ruim 40 duizend leden – en turfde op momenten het aantal ‘foute’ advertenties. Het percentage schommelde rond de 30 procent.
Een beheerder van de populaire Facebookgroep plaatste afgelopen augustus een enquête: moest hij de Dutch only advertenties van de pagina verwijderen? Bijna negenhonderd leden blijken vóór, 530 zijn tegen. Tot veel verandering heeft het niet geleid.

Ondanks alle irritatie op sociale media krijgen het Huurteam Zuid-Limburg (voorheen Housing Helpdesk, gelieerd aan de Universiteit Maastricht) en Antidiscriminatievoorziening Limburg (ADV Limburg) nauwelijks meldingen binnen.
Heel verrassend is dat niet. Studenten moeten eerst weten waar ze hun beklag kunnen doen, en er vervolgens ook nog eens tijd en energie voor vrijmaken. De kamer krijgen ze er niet mee. “Dus wat heb ik eraan om het te melden, zal menigeen denken”, zegt Rick Blezer van het Huurteam Zuid-Limburg. Hij pleit ervoor om het als “een principekwestie” te zien: “Je wilt een standpunt innemen tegenover de verhuurder. Je gaat voor het ‘grotere goed’.” Mocht er echt sprake zijn van een zaak die in strijd is met de gelijkebehandelingswetgeving, zegt Randy van Duuren van ADV Limburg, dan kan er bemiddeld worden of een 'kennisgevingsbrief' worden verstuurd naar de verhuurder. Een (tijdrovende) gang naar het College voor de Rechten van de Mens is "een laatste, ultieme stap".

Het probleem doet zich niet alleen in de studentenwereld voor en blijft uiteraard niet beperkt tot Maastricht. Discriminatie op de huizenmarkt was voor het ministerie van Binnenlandse Zaken aanleiding om de Radboud Universiteit Nijmegen een onderzoek uit te laten voeren. In het rapport uit oktober 2019 werd risicovermijding het vaakst als motief voor discriminerende praktijken genoemd. Zo zei een makelaar tegen de wetenschappers: “Die angsten [van verhuurders] zijn strikt financieel, iemand wil gewoon niet geconfronteerd worden met een grote schadepost aan het einde van een huurtermijn.”
Huib van Gastel van de Vereniging Verhuurders Woonruimtes Maastricht (VVWM) herkent dat: “Huisbazen maken keuzes op basis van hun ervaringen uit het verleden. Maakt iemand een zwijnestal van je huis, dan kijk je een volgende keer wel uit. Niemand heeft zin om om de haverklap een schilder of aannemer in te huren, omdat er weer iets kapot is.”

Ergernis over Dutch only-kameradvertenties
IMG_0029
Auteur: Wendy Degens

Observant

Categoriëen: Nieuws, Achtergrond
Tags: student&stad,studentenhuisvesting,discriminatie,huizenmarkt,studentenkamer,dutch only

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.