Letschert tegen U-raad: Twitterstorm over inzet gepensioneerden “opgeblazen”

10-12-2020

MAASTRICHT. Gaat de Universiteit Maastricht ook gepensioneerde docenten als vrijwilliger inzetten voor het nakijken van tentamens en het begeleiden van scripties? Dat vroeg een commissie van de universiteitsraad afgelopen woensdag aan rector Rianne Letschert.

Waar kwam die vraag vandaan? Half november riep de Leidse rector Carel Stolker al zijn gepensioneerde collega’s en alumni op om te komen helpen bij het nakijken van tentamens en begeleiden van scripties. De werkdruk was immers verschrikkelijk hoog. Het leverde een hoop commotie op Twitter op. Zo schreef Rens Bod van WOinActie: “Beste Carel Stolker, een tip: in plaats van de inzet van gepensioneerden aan te prijzen, maak er een probleem van en stap ermee naar de pers! Laat zien dat in de huidige situatie universiteiten niet kunnen functioneren. Dan help je ons. Op deze manier niet.” Maar er waren ook positieve reacties. Een kwam van rector Rianne Letschert: “Goed idee! Bij ons hebben emeriti zich ook gemeld om te willen helpen. Fijn!!”

Hoe zat dat, wilde de U-raad weten. “Ik wil geen betaalde functies in laten nemen door onbetaalde staf”, maakte Letschert meteen duidelijk. “Maar we hebben het hier over een crisis, dan moet je flexibel zijn. Het werd op Twitter allemaal erg opgeblazen. Ik kreeg mails van emeriti die wilden helpen, hoe aardig is dat in tijden van crisis? Ik heb ze doorgestuurd naar het onderwijsinstituut van de faculteit Health, Medicine and Life sciences.” Ze verwees in dit kader naar een artikel in Observant over een onderzoeksrapport naar het wel en wee van gepensioneerde onderzoekers. Zij voelen zich in de steek gelaten door de UM, en zijn tot hun verdriet geen onderdeel meer van de UM-familie. Letschert: “Zij willen er meer bij horen.”

Mark Govers, lid namens het wetenschappelijk personeel, zei verrast te zijn door de negatieve reacties op Twitter. “Het is toch waardevol als ouderen jongeren kunnen gidsen.” Maar daarover ging het Twitterstormpje niet, benadrukte U-raadsvoorzitter Amanda Kluveld. Het heeft alles te maken met een breder probleem: de veel te hoge werkdruk aan universiteiten, en het feit dat jonge mensen nauwelijks perspectief op een carrière hebben. En wat betreft de gepensioneerden: “Ik ben het ermee eens dat zij veel beter verdienen, maar het is een schande dat het rapport alleen over het wetenschappelijk personeel gaat en niet over het ondersteunend personeel. Zij zijn ook onderdeel van onze gemeenschap, zij kunnen na hun pensioen ook nog een belangrijke bijdrage aan de UM leveren.”

Thomas Vaessen, student-lid van de U-raad, vroeg zich af of het probleem met de mailadressen van gepensioneerden - die zijn tot ergernis van velen de dag na hun pensioen verdwenen - niet simpel kan worden opgelost: “Bij afgestudeerden komt alumni in het account te staan. Waarom kan zoiets niet bij oud-medewerkers?” Letschert: “Alles kan, maar het kost geld. We moeten voor ieder mailaccount betalen.” Hoeveel dat zou zijn vermeldde ze niet.

Auteur: Riki Janssen
Categoriëen: Nieuws,
Tags: universiteitsraad,gepensioneerden,leeftijd-vriendelijk,centrum voor gender en diversiteit,inclusiviteit,diversity officer

Voeg reactie toe

privacy link