(G)een staaltje van studenten bashen

(G)een staaltje van studenten bashen

Ook in Maastricht hebben studenten het zwaar gehad.

10-06-2021

Onlangs zag ik een tweet van Ad Valvas, ons zusterblad in Amsterdam (VU). Daar had hoofdredacteur Marieke Schilp een artikel van de site gehaald over studenten die voordrongen bij de prikstraat. Ze vond het bericht nogal “dun” en “heeft genoeg van het alsmaar bashen van studenten”. Bashen? Toch maar even bellen wat ze bedoelt, ook Observant heeft dit bericht, geschreven door het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP), immers geplaatst.

“Ik vond het bericht in de Volkskrant, waarop het HOP zich baseert, niet zo helder, het was allemaal van horen zeggen dat tientallen studenten niet op hun beurt hadden gewacht”, klinkt het aan de telefoon. “De hele pandemie lang horen we al dat jongeren het verkeerd doen. Of het nu gaat om illegale feesten, dat ze te dicht bij elkaar in het park zitten, dat ze samenscholen op straat. Hier in Amsterdam kregen de bewoners van studentencomplex Uilenstede in het begin van de coronacrisis herhaaldelijk ongevraagd politiebezoek. Mochten ze niet met drie mensen op een balkon staan terwijl ze dat moeten delen met dertien studenten. Ze mochten ook niet samen koken, want ze waren geen huishouden, terwijl er per gang maar één keuken is. Het was een enorm gezeik. Wij bij Ad Valvas hadden en hebben een beetje te doen met studenten. Zij zaten tijden alleen op hun kamertje te zoomen, eerstejaars kregen niet de kans om vrienden te maken, en hadden ze tentamen, dan moest dat met behulp van camera’s die hen in de gaten hielden.”

Zwaar

Ook in Maastricht zien we dat studenten het zwaar hebben (gehad). Neem de eerstejaars studenten die wij een jaar lang hebben gevolgd. Zij hebben de universiteit nauwelijks van binnen gezien, laat staan dat ze hun studiegenoten, het uitgaansleven of de studenten(sport)verenigingen goed hebben leren kennen. Nieuwe vrienden moeten ze vaak nog gaan maken. Wat een moeilijke start van je studentenbestaan. Dus eens met de intenties van Ad Valvas: ook wij willen geen studenten bashen, verre van. Maar het artikel laten we wel staan, want zo zwak is de onderbouwing nu ook weer niet.

Gezeur

Dat het om bescheiden aantallen ging, zegt nog niet zo heel veel: wij publiceren komende week een verhaal over een kleine groep studenten die het leven van menig docent zuur maakt met vooral, tja, gezeur eigenlijk. In een samenvattend rapport van de Taskforce Sustainable Employability, dat het CvB onlangs in een mededeling rondmailde, wordt het vaker genoemd: studenten die een mail op vrijdagavond sturen en meteen antwoord verwachten. . Studenten die onbeleefd zijn, die zich opstellen als klant. Het gaat, nogmaals, om een kleine groep. Maar die vraagt veel aandacht en vreet energie van de toch al overbelaste staf. Onlangs vertelde een hoogleraar dat zijn vakgroep er de hele vakgroepsvergadering aan had gewijd. Ze waren het helemaal zat. Het artikel is dus geen staaltje van studenten bashen, maar vraagt aandacht voor een uitwas.