Geen prikbus op UM-campus

Geen prikbus op UM-campus

Wel pop-up-locaties voor info en prik

27-08-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Anders dan eerder aangekondigd komt er geen prikbus op of nabij het universiteitsterrein. Op grond van ervaringen elders in het land concludeert de GGD Zuid-Limburg nu dat vaccineren met een bus niet veilig is. Waarschijnlijk komt er een “pop-up-locatie”, waar studenten zowel informatie als een vaccinatie kunnen krijgen.

Wie geprikt is moet een kwartier wachten vanwege de mogelijke allergische reacties, en dan is een bus niet handig. En stel dat er iets gebeurt, zegt de GGD, stel dat iemand onwel wordt, dan ontstaat al snel een onveilige situatie. Ook blijkt, onder meer uit ervaringen in Den Haag, dat onvoldoende mensen op een dag kunnen worden gevaccineerd.

De GGD is nu in gesprek met de UM en de Hogeschool Zuyd. Waarschijnlijk zullen er pop-up-locaties verschijnen nabij de onderwijsinstellingen. Daar kunnen studenten informatie en een prik halen.

Dat blijkt volgens de GGD al goed te werken in Noord-Heerlen, waar een proef loopt. Het is heel laagdrempelig en wijkbewoners hebben niet het gevoel dat hen iets wordt opgedrongen.