Elk nadeel heeft zijn voordeel

Een cliché, maar wel waar

10-09-2021 · Redactioneel

De benen mochten op tafel. Maar de hakken mochten niet in het zand, hoe revolutionair of tegendraads de voorstellen ook zouden zijn. Alleen dan konden we immers stappen voorwaarts zetten, zeiden we tegen elkaar.

Het was januari 2020. In het welbekende hutje op de hei zette de redactie, ver verwijderd van de waan van de dag, de eerste stappen op weg naar een nieuw beleidsplan dat in het najaar het levenslicht moest zien.

En er kwam een tegendraads voorstel: waarom maken we de site niet net zo belangrijk of zelfs belangrijker dan de papieren krant, stelde collega CF voor. Oef, dat was slikken voor een aantal van ons. Papier was toch heilig? Ook voor mij, als ik eerlijk ben. Maar we hielden ons groot, brainstormden onder andere over dit plan en spraken af het allemaal even te laten bezinken. We zouden er in maart op de volgende heidag op terugkomen.

Maar in maart kwam corona en was er geen ruimte meer voor heidagen en beleidsplannen. We gingen thuiswerken, de papieren Observant verdween uit zicht, en ons hele journalistieke leven ging online.

Zonder het meteen te beseffen hadden we opeens een groot speelveld waarop we volop konden oefenen met een site die veel belangrijker was dan het papier. We leerden in razend tempo, ergerden ons steeds meer aan de oude site - wat was die langzaam, wat was die onoverzichtelijk – en besloten, corona of niet, dat er een nieuwe moest komen.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder. Het beeld van de heidag doemde op toen afgelopen maandag het strategisch plan van de UM werd gelanceerd. Ook wat later dan gepland vanwege de pandemie. In het dertien pagina’s tellende document staan de hoofdlijnen die vertellen waar de UM in 2026 wil staan.  “Het is een levend document. De ontwikkelingen in het hoger onderwijs gaan snel en zijn onvoorspelbaar. Wie kon vijf jaar geleden bedenken dat er kwaliteitsafspraken zouden komen, of de Einstein-telescoop?”, vertelde collegevoorzitter Martin Paul aan Observant.

Ons beleidsplan moet nog geschreven worden - einde van het jaar, is nu de planning - maar een deel van datgene wat we in januari 2020 bijna schoorvoetend bespraken, is al verwezenlijkt. We hebben een nieuwe site en die is ‘leidend’. Dat wil zeggen: een artikel dat klaar is plaatsen we meteen op de site, we wachten niet meer op de papieren krant, zoals voor corona vaak het geval was. En de papieren krant zelf: die is volledig tweetalig. Ook dat bespraken we met veel voorbehouden en bezwaren op die heidag.

Zouden we zonder corona hier ook staan? Ik betwijfel het. Een cliché maar het blijft waar: elk nadeel heeft zijn voordeel.

 

Elk nadeel heeft zijn voordeel
Heidag, vergaderen en brainstormen