Noodoplossingen kamercrisis, maar schrale troost voor honderden zoekenden

Noodoplossingen kamercrisis, maar schrale troost voor honderden zoekenden

Extra kamers en een couch surfing platform

22-09-2021 · Nieuws

Studenten die grote problemen ondervinden door de huidige Maastrichtse kamercrisis mogen tijdelijk het onderwijs online volgen. Dat heeft het college van bestuur vorige week besloten. Daarnaast zullen er vanaf oktober zo’n twintig kamers bijkomen aan de Heksenstraat. Het aantal is bij lange na niet toereikend. Zelfs niet als daar elf gloednieuwe appartementen van residentie Gerlachus in Jekerdal bij worden opgeteld. Intussen zetten studenten een couch surfing platform op poten dat aanbieders en zoekers aan elkaar koppelt.

Vanwege de grote kamernood kwam het college van bestuur van de Universiteit Maastricht vorige week al met maatregelen. Studenten die “grote problemen ondervinden” kunnen op afstand hun onderwijsgroep bijwonen. Het gaat om de groep die serieuze problemen ondervindt om tijdig en frequent naar de faculteit te komen, aldus UM-woordvoerder Koen Augustijn. Om aanspraak te maken op die nieuwe uitzonderingsregel moet wel een afspraak worden gemaakt met de studieadviseur. “Online onderwijs blijft de uitzondering.”

“Beter iets dan niets”, reageert Moritz Takacs, studentlid in de universiteitsraad (United Students of Maastricht), op de maatregelen van de UM, maar hij baalt dat het zover heeft moeten komen. Bovendien zit hij nog met veel vragen. “We hopen woensdag, tijdens de plenaire vergadering van de universiteitsraad, antwoorden te krijgen van het college van bestuur. We willen exacte cijfers van het aantal zoekenden. We horen dat 450 studenten zich hebben gemeld bij de International Service Desk, maar het zijn er waarschijnlijk veel meer. Ook vragen we ons af hoe het zit met de financiële ondersteuning. Studenten die geldproblemen hebben vanwege de vele kosten van huisvesting en reizen, dus de ‘aantoonbaar schrijnende’ gevallen, kunnen een beroep doen op het noodfonds van de UM. Maar hoe gaan ze dat uitvoeren? En hoe zit het met allerlei andere aspecten waar een dakloze internationale student mee te maken krijgt? Ze hebben een verblijfadres nodig in verband met hun visa, BSN-nummer en eventuele bijbaan. En belangijker nog: is er een permanente oplossing voor de studentenhuisvestingsproblematiek?”

In de tussentijd heeft Takacs, onder andere met mede-universiteitsraadslid Freddy Leppert (KAN party), een initiatief uit Groningen gekopieerd: SOSMaastricht. Het is een couch surfing-platform dat aanbieders en zoekers aan elkaar koppelt. Wie voor een korte of langere periode een bank, matras of bed over heeft, kan deze aanbieden via de SOS-site. Een dakloze student wordt vervolgens met hem of haar in contact gebracht. Takacs: “We hopen dat meer studentenverenigingen dit project willen ondersteunen.”

Onder het mom van ‘alle kleine beetjes helpen’ gaat de UM twee panden aan de Heksenstraat tijdelijk inzetten als studentenhuisvesting. Het gaat om zo’n twintig kamers. De gebouwen, voorheen van jeugd- en opvoedhulp Xonar, behoren binnenkort tot het University College Maastricht. Of de kamers via de site van Maastricht Housing in de verhuur gaan, is onderwerp van gesprek, vertelt Maurice Evers, hoofd Maastricht Housing. Wellicht dat ‘ernstig gedupeerden’ voorrang krijgen.

De gemeente heeft nog geen groot leegstaand gebouw uit de hoge hoed getoverd, maar probeert via afspraken met Maastrichtse en Valkenburgse hoteliers – kortingen voor long stay verblijf – en gesprekken met verhuurders en leegstandbeheerders tot noodoplossingen te komen. Elf nieuwe woningen in Gerlachus in Jekerdal gaan in elk geval tot 1 januari in de verhuur voor studenten. Dit wooncomplex is onlangs verbouwd (huurders kunnen er zelfstandig wonen en ondersteuning krijgen in de vorm van verzorging of verpleging). 
De beoogde elf appartementen staan nog leeg; die had de gemeente gereserveerd voor gedupeerden van de overstromingen in Limburg in juli. Daar is echter (bijna) geen gebruik van gemaakt. De woningen van zo’n 55 vierkante meter zijn niet de goedkoopste, zegt Maurice Evers, maar de prijs (nog niet helemaal duidelijk) kan gedeeld worden door twee, omdat er een duo mag wonen.

Evers hamert vooral op de noodzaak van een “overstroomlocatie” waar niet alleen studenten, maar ook statushouders of andere spoedzoekers terecht kunnen als de nood hoog is. Dat er iets moet gebeuren op de huizenmarkt, op korte en lange termijn, ziet wethouder Heijnen ook. Ze wil koste wat het kost voorkomen dat de stad volgend jaar weer in dezelfde situatie belandt: “Hoogstwaarschijnlijk zal hiervoor een vorm van tijdelijke woningbouw noodzakelijk zijn, gezien de lange doorlooptijd van nieuwbouw en herbestemming.” Om welke tijdelijke locaties het gaat, maakt ze niet concreet.

Auteur: Wendy Degens

Foto: Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: kamercrisis, kamernood, kamertekort, zoektocht, huisvesting, student & stad, studentenhuisvesting

Reacties

Anoniem

Laten we niet vergeten dat er in Nederland (en zeker in Maastricht) een enorm tekort aan woningen is. Internationale studenten vergroten dit tekort alleen maar… Misschien zou het verstandig zijn als alle universiteiten samen afspreken om maar een beperkt aantal internationale studenten toe te laten. Daarmee verlaag je automatisch de werkdruk van het personeel en zorg je ervoor dat elke student gehuisvest kan worden…

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.