Hiermee geeft de Universiteit Maastricht gehoor aan de steeds luider wordende roep van gedupeerde studenten. Met afgelopen woensdagavond 15 september, tijdens een emotionele townhall meeting, geïnitieerd door gemeenteraadslid Alexander Lurvink die zich het lot van ‘dakloze’ studenten aantrekt, als voorlopig hoogtepunt.
Studenten weten zich geen raad meer. Sommigen hebben nog steeds geen fatsoenlijk dak boven het hoofd, betalen zich blauw aan hotels of bivakkeren tijdelijk op de bank bij vrienden. Anderen betalen hoge reiskosten omdat ze noodgedwongen in Heerlen op kamers zitten of kilometers over de grens. De roep om online onderwijs, als tijdelijke oplossing, werd gedurende de avond steeds heviger. Net als de verontwaardiging over het uitblijven van hulp vanuit de UM.
De universiteit komt nu met maatregelen. Studenten die door de kamercrisis “grote problemen ondervinden” kunnen op afstand hun onderwijsgroep bijwonen. Het gaat om de groep die bijna onmogelijk "tijdig en frequent" naar de faculteit kan komen, aldus UM-woordvoerder Koen Augustijn. Daarmee verruimt het college van bestuur de regels die aan het begin van dit academisch jaar zijn gemaakt – namelijk dat alléén de student die vanwege corona (reisrestricties, kwetsbaarheid, ziekte) de onderwijsgroep moet missen, digitaal mag aanschuiven.
Om aanspraak te maken op die nieuwe uitzonderingsregel moet wel een afspraak worden gemaakt met de studieadviseur. “Online onderwijs blijft de uitzondering.” Want de “belasting en werkdruk van docenten, die daardoor nog meer moeten schakelen” moet volgens Augustijn niet uit het oog worden verloren.
Studenten die in financiële problemen zitten door de vele kosten, bijvoorbeeld vanwege de combinatie van reizen en huisvesting, mogen zich ook melden bij de studieadviseur. Maar dan gaat het echt alleen om “aantoonbaar schrijnende” gevallen. Daarvoor wordt het noodfonds gebruikt. Dat is tijdens corona opgezet om studenten met acute geldnood te helpen.