Mogelijk studentenkamers in leegstaande gevangenis

De gemeente was altijd terughoudend, Overmaze in Limmel ligt "politiek gevoelig"

27-09-2021 · Nieuws

MAASTRICHT. Overmaze, de oude gevangenis in Limmel, wordt zowel door de Universiteit Maastricht als door gemeenteraadsleden genoemd als (tijdelijk) oplossing voor het studentenhuisvestingsprobleem. 

Studentenhuisvesting in Overmaze zou volgens gemeenteraadslid Alexander Lurvink (Groep Alexander Lurvink) “serieus en met daadkracht” onderzocht moeten worden, schrijft hij in een motie die hij dinsdag 28 september, samen met GroenLinks en D66, indient. Naast Overmaze noemen ze ook het voormalige Hudson’s Bay in het centrum van de stad.

Coen van der Gugten van GroenLinks vroeg zich al eerder af (in een reactie op de site van Observant) waarom de gemeente de “voor de hand liggende snelle oplossing als Overmaze” niet oppakt. “Niet handig en verstandig. Overmaze kan honderden studenten huisvesten, prima appartementen met op elke verdieping een perfecte groepskeuken, zelfs een sporthal en wasmachine-ruimtes, en dat alles op minder dan tien minuten van het centrum.”

Ook Maurice Evers, hoofd van Maastricht Housing, schetst de voormalige gevangenis met 600 units als ideale “overstroomlocatie”, een gebouw waar studenten terecht kunnen als de nood hoog is. Tijdens de jongste vergadering van de universiteitsraad, woensdag 22 september, benadrukte hij dat het gebouw de afgelopen jaren al meermaals door de UM is genoemd, maar dat de gemeente terughoudend is.
In Limmel, de buurt waar de gevangenis staat, wonen veel studenten, onder andere vanwege de ligging van de Hotel Management School Maastricht. Buurtbewoners klagen al jaren over overlast. Bovendien protesteerde de wijk recent nog tegen de ‘plotse’ plannen voor het bouwen van een megaloods in de wijk – de buurt wist van niets, het stadsbestuur had verzuimd een zogeheten voorbereidingsbesluit te nemen. Evers noemt Overmaze dan ook niet voor niets “politiek gevoelig”. Toch heeft hij, zo zei hij tijdens de u-raadsvergadering, goede hoop dat wethouder Vivianne Heijnen “dit mogelijk gaat maken”.

Nadat het als penitentiaire inrichting werd gesloten, deed Overmaze tot 2017 dienst als asielzoekerscentrum. Sinds 1 april worden er daklozen van het Leger des Heils opgevangen, omdat in hun pand aan de Statensingel de coronamaatregelen niet konden worden nageleefd. Met het opheffen van de coronaregels kunnen de daklozen weer terug naar de Statensingel.

 

 

Mogelijk studentenkamers in leegstaande gevangenis
Overmaze
Auteur: Wendy Degens

Foto: biedboek.nl

Categoriëen: Nieuws
Tags: overmaze, kamercrisis, kamertekort, zoektocht, huisvesting, student & stad, studentenhuisvesting

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.