Kent iemand Ad?

Kent iemand Ad?

Opinieartikel prof. Harald Merckelbach over Beter Onderwijs Nederland, kortweg BON

05-10-2021

Psycholoog en decaan FPN, Harald Merckelbach, zou graag in debat gaan met cultuurfilosoof en voorman van Beter Onderwijs Nederland (BON), Ad Verbrugge, die onlangs een paar onwaarheden over de Maastrichtse faculteit psychologie en neurowetenschap de wereld in slingerde. Hij krijgt hem niet te pakken, schrijft Merckelbach in dit opiniestuk. Maar hij nodigt hem graag uit voor een bezoekje aan zijn faculteit én het Drielandenpunt.

Kent iemand Ad Verbrugge, als cultuurfilosoof verbonden aan de Vrije Universiteit en voorman van Beter Onderwijs Nederland (BON)? Heb hem gebeld, maar hij neemt niet op. Stuurde hem een mailtje, maar hij reageert niet. Spijtig. Ik wil graag met hem praten over wat hij onlangs (11 september) zei in het radioprogramma Dr. Kelder en co en de daaraan verbonden Jortcast. Verbrugge was er te gast om zijn licht te laten schijnen over buitenlandse studenten. Het zijn er te veel, zei hij. Dat komt, voegde Verbrugge eraan toe, door de verengelsing. Bij wijze van voorbeeld wees hij op mijn faculteit. Die zou al het onderwijs in het Engels aanbieden en 90% van de studenten zou zodoende uit het buitenland komen. Beide beweringen zijn apert onjuist en dat had hij kunnen weten.

Rechtszaak

Want een paar jaar geleden spande Verbrugge namens de BON een rechtszaak aan tegen onze universiteit en daarbij werden deze non-feiten door hem ook al in stelling gebracht. De inzet van Verbrugge en zijn BON was toen om ons te beletten onderwijs te geven op een wijze die ons goeddunkt. De rechter stelde Verbrugge in het ongelijk omdat, zo concludeerde de rechter, zijn argumenten ondeugdelijk waren. Daar had Verbrugge lering uit kunnen trekken.

Aardige duit

Die rechtszaak heeft BON overigens een aardige duit gekost. Met dat geld had je ook een jonge wetenschapper kunnen helpen om onderzoek te doen naar voor- en nadelen van “verengelsing”. Dat had een mooi proefschrift kunnen opleveren, wat mij betreft in het Nederlands. Mijn punt: Beter Onderwijs Nederland klinkt heel onschuldig – zoiets als de Bond Tegen Vloeken – maar het aanspannen van zo’n rechtszaak en het uitventen van kletskoek in een druk beluisterd radioprogramma komt in de buurt van chicaneren.

Niet alles wat Verbrugge tijdens die radio-uitzending zei was trouwens nonsensicaal. Zo benadrukte hij dat universiteiten een zekere verantwoordelijkheid dragen voor hun omgeving. Mee eens. Maar die omgeving ziet er in Maastricht anders uit dan in Buitenveldert, de plek waar Verbrugge colleges over Heidegger geeft. De Vlaamse student uit Tongeren (B), de Duitstalige studenten uit Laurensberg (D) en Moresnet (B) en de Waalse student uit Visé (B) die op de fiets naar onze faculteit komen zijn formeel buitenlanders, maar feitelijk naaste buren in eenzelfde Euregio. Zodra ze met elkaar praten, doen ze dat vaak in het Engels. Het is een Europese realiteit waar Verbrugge zich klaarblijkelijk maar moeilijk een voorstelling van kan maken.

Bloemfontein

Een paar jaar geleden werd Verbrugge tot gasthoogleraar benoemd aan de universiteit van Bloemfontein. Hij zelf liet toen weten dat de benoeming voor zijn Nederlandse studenten “groot nieuws” was. Want het zou voor hen een korte of langere uitwisseling naar het buitenland - Zuid-Afrika - mogelijk maken. Geestig als je erbij stilstaat.

Enfin, als iemand Ad Verbrugge uit Buitenveldert of Bloemfontein kent, doe hem dan de groeten van mij en zeg dat hij van harte welkom is om een bezoekje te brengen aan de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen in Maastricht. Dan laat ik hem onze Nederlandstalige psychologie-bachelor zien. Mocht het zover komen, dan knopen we er ook een fietstocht naar het Drielandenpunt aan vast. Kunnen we ondertussen van gedachten wisselen over de essentie van wetenschap: je mening veranderen op basis van feiten. Of denkt Verbrugge daar misschien anders over?

Harald Merckelbach, decaan faculteit Psychologie en Neurowetenschappen (UM)

Auteur: Redactie

Foto: archief Observant

Tags: BON,beter onderwijs nederland,verbrugge,enegels,merckelbach

Reacties

F. Huygen

De vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) heeft hier gereageerd op bovenstaande column:
https://www.beteronderwijsnederland.nl/nieuws/2021/10/reactie-op-column-harald-merckelbach/

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.