Twee UM’ers ontvangen NWO-beurzen voor open science

Twee UM’ers ontvangen NWO-beurzen voor open science

Over data delen en dubieuze onderzoekspraktijken

01-11-2021 · Nieuws

Zesentwintig wetenschappers, onder wie twee Maastrichtenaren, hebben van onderzoeksfinancier NWO bedragen tot 50 duizend euro gekregen om onderzoeksdata vrij toegankelijk en goed doorzoekbaar te maken.

Steeds meer wetenschappelijke artikelen zijn voor iedereen gratis te lezen (open access), maar hoe zit het met de onderliggende data? Open science is het ideaal dat ook wetenschappelijke data voor iedereen toegankelijk worden.

Dat heeft verschillende voordelen. Het scheelt bijvoorbeeld dubbel werk. Onderzoekers kunnen de data hergebruiken of combineren met andere data om tot nieuwe inzichten te komen. Maar het wordt ook eenvoudiger om artikelen op onjuistheden te controleren.

Zo gaat de Maastrichtse onderwijskundige Annique de Bruin, hoogleraar zelfregulatie in het hoger onderwijs, een ‘tool’ ontwikkelen die onderzoekers op het rechte pad houdt, die ervoor zorgt dat ze wegblijven van de questionable research practices. Dat zijn dubieuze praktijken die niet per se frauduleus zijn maar wel in een grijs gebied liggen. Denk aan het beperken van de onderzoekspopulatie tot een subgroep om pregnante uitkomsten te krijgen.

De andere Maastrichtse winnaar, Egon Willighagen, deskundig op het vlak van bio-informatica, gebruikt de beurs om databases te koppelen die enerzijds onderzoeksgegevens over genen en eiwitten bevatten, en anderzijds algemene kennis over biologische processen.

Weg banen

Het delen van data is makkelijker gezegd dan gedaan. NWO heeft nu projecten gefinancierd die de weg moeten banen. De wetenschappers werken bijvoorbeeld aan goede datavisualisatie in gratis toegankelijke software of aan het delen van kennis binnen een specifiek vakgebied.

Voor een spreadsheet met cijfers is dat ideaal misschien wel haalbaar, maar hoe zit het met interviews, observaties en historische bronnen? In sommige gehonoreerde projecten gaan onderzoekers kijken hoe ze bijvoorbeeld kwalitatief onderzoek en historisch bronnenmateriaal goed kunnen delen.

Escape room

Een ander project is bedoeld om wetenschappers over de streep te trekken door ze in een escape room “spelenderwijs kennis te laten maken met verschillende aspecten van open science”. 

In deze eerste ronde van het Open Science Fund was in totaal een miljoen euro beschikbaar. De Universiteit van Amsterdam stak met vijf toekenningen boven de andere instellingen uit.

HOP, MT

 

Categoriëen: Nieuws, Wetenschap
Tags: nwo

Reacties

Egon Willighagen

We gaan ons projectgeld gebruiken voor het BridgeDb project waarin we gelijkheid tussen dingen in database kunnen modelleren. Twee databases kunnen bijvoorbeeld iets zeggen over aspirine, maar elke database kan het toch over iets anders hebben (het pilletje of de actieve stof). "We" is trouwens Denise Slenter, Marvin Martens, Dr Martina Kutmon, en ik (als penvoerder).

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.