Het hoger onderwijs blijft voorlopig ‘open’, ongeacht het hoge aantal coronabesmettingen (zo’n 22 duizend per dag), zo maakte het kabinet vorige week bekend. Ook de komende toetsperiode, vanaf 13 december, kan doorgaan in het Mecc. “Het kan veilig”, zei rector/collegevoorzitter Rianne Letschert vorige week nog tegen de universiteitsraad.
Hoewel de Universiteit Maastricht anderhalve meter afstand in de tentamenhal garandeert, zijn studenten van de European Law School (ELS) en de master Globalisation and Law er niet gerust op. Ruim tweehonderd ELS-studenten hebben inmiddels een petitie getekend. Vanuit de master hebben er bijna tachtig gezamenlijk een brief gestuurd aan de examencommissie. Kern van hun boodschap: met een grote groep samen in één ruimte is op dit moment niet veilig.
Tweedejaars ELS-student Gabriella Liebenberg startte met twee medestudenten de petitie. Ze maakten zich al langer zorgen over de samenkomst in het Mecc, maar de strengere overheidsmaatregelen van afgelopen week gaven hen het laatste zetje. Dat er in het Mecc voorzorgsmaatregelen worden genomen – extra hygiënemaatregelen, verplichte mondkapjes – stelt hen niet gerust. Liebenberg: “De gedachte dat we drie uur lang met honderden in één ruimte moeten zitten, maakt ons bang.” Ze hebben navraag gedaan bij de ondertekenaars: “We weten dat 84 procent iemand zal ontmoeten met kerst die in een risicogroep valt.”
Binnen de master Globalisation and Law is gekozen voor één gezamenlijke brief aan de examencommissie. De Portugees Francisco Almeida, die ook zijn handtekening heeft gezet, is angstig voor de nieuwe Omikron-variant. Daarnaast is hij er niet van overtuigd dat zieke studenten thuisblijven tijdens de toetsweek.“Als je corona hebt, krijg je nog twee kansen om het examen te maken, maar die vinden dan wel later in het jaar plaats, op een moment dat je weer met nieuwe blokken bezig bent.”
Een online of take home tentamen zou volgens de studenten een oplossing kunnen zijn. Maar over proctoring (online surveillance terwijl de student thuis de toets maakt op de computer) was rector/collegevoorzitter Rianne Letschert vorige week tijdens de universiteitsraadvergadering heel duidelijk: “Dat willen we niet meer.” Uitstel is ook geen optie, zei ze toen. Dat zou heel veel stress opleveren.
Sjoerd Claessens, vice-decaan onderwijs, die afgelopen dinsdag met de initiatiefnemers heeft gesproken, legt uit dat online “niet op tafel ligt”, omdat fysiek onderwijs (en toetsing) simpelweg nog is toegestaan door de overheid. “We zorgen niet alleen dat mensen zich houden aan de anderhalve meter in de tentamenhallen, maar ook in de gangen en in de wachtruimtes.” Daarbij wordt natuurlijk ook een beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid van studenten, benadrukt hij.
Wendy Degens/ Simon Wirtz