Veni-beurs voor 89 onderzoekers, twee uit Maastricht

Veni-beurs voor 89 onderzoekers, twee uit Maastricht

Een beurs van maximaal 280 duizend euro

16-12-2021 · Nieuws

NEDERLAND/MAASTRICHT. Onderzoeksfinancier NWO geeft 89 wetenschappers een Veni-beurs van maximaal 280 duizend euro. Vanwege corona en een hack bij NWO volgt er later nog een tweede toekenningsronde.

De 89 talentvolle jonge onderzoekers komen alleen uit de wetenschapsdomeinen exacte & natuurwetenschappen (ENW), en gezondheidsonderzoek & zorginnovatie (ZonMw). De komende drie jaar kunnen ze met de beurs hun onderzoeksideeën verder ontwikkelen.

Ze gaan onder meer onderzoek doen naar het vertragen van de ziekte van Parkinson door lichaamsbeweging, de opwarming van het klimaat en de effecten van hersenveroudering op slaapproblemen.

Twee van hen werken aan de Universiteit Maastricht. Het gaat om Jacco de Vries, verbonden aan de faculteit Science and Engineering. Hij doet onderzoek naar “zeldzaamste deeltjesvervallen in de natuur” om zo te achterhalen of er een nieuwe natuurkracht in het universum aanwezig is. De ander is Daan Westra (faculteit Health, Medicine and Life sciences). Hij gaat onderzoek doen naar de netwerken waarin zorgorganisaties samenwerken.

Aanvragen

Om tijd en moeite van wetenschappers te besparen, werkt NWO met beknopte ‘vooraanmeldingen’. Bij ZonMw waren dat er dit jaar 226. Op basis daarvan krijgen onderzoekers te horen of ze kans maken op de financiering en of het zin heeft om een uitgebreid onderzoeksvoorstel in te dienen. Daar kwamen er bij ZonMw 84 van binnen, waarvan er 25 werden gehonoreerd (30 procent).

Bij ENW wordt komend jaar pas een vooraanmeldfase ingevoerd om de grote aanvraagdruk te beperken. Dit jaar werd in dat domein 21 procent van de onderzoeksaanvragen gehonoreerd.

Corona en hack

De planning van de Veni-rondes is behoorlijk op de schop gegaan: eerst door de coronapandemie en vervolgens door een grote hack bij NWO. Dat leidde tot het opsplitsen van de Veni-rondes per wetenschapsdomein.

De toekenningsrondes van de Veni-beurs voor de wetenschapsdomeinen sociale & geesteswetenschappen en toegepaste & technische wetenschappen staan nu gepland in april 2022.

De Veni-beurzen vallen onder het Talentprogramma van NWO. Beginnende wetenschappers maken aanspraak op de Veni-beurs, voor ervaren wetenschappers is er de Vidi-beurs en alleen de zeer ervaren wetenschappers kunnen een aanvraag doen voor de Vici-subsidie.

HOP, Josefine van Enk