Een oase voor rust en meditatie

Een oase voor rust en meditatie

UM plaatst Mindfulnests in UB Binnenstad, UB Randwyck en bij FASoS

19-01-2022

MAASTRICHT. Binnenkort krijgen studenten van de Universiteit Maastricht meer mogelijkheden om zich even terug te trekken voor een moment van stilte of meditatie. Op drie plekken – bij de Faculty of Arts and Social Sciences, de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad en die in Randwyck – komt een zogenaamd Mindfulnest te staan.

Dit is een (bijna) geluidsdichte cabine waar een tablet aanwezig is waarop de student een meditatie, mindfulness-oefening of rustgevende achtergrondgeluiden kan afspelen. Vorig jaar mei draaide al een pilot met een prototype van het Mindfulnest in de UB Binnenstad. Bedenker Pim van den Bos, die op het idee kwam tijdens zijn rechtenstudie in Amsterdam, zat er toen dagelijks bij om studenten naar hun ervaringen te vragen. “Ze waren vaak nieuwsgierig. Veel van hen hadden al eens gemediteerd of ervan gehoord. Wat voor hen de doorslag gaf was de app op de tablet. Daarmee kun je meteen een begeleide meditatie afspelen.”

De cabine valt in de smaak en de pilot wordt verlengd. Toen er eerder dit academisch jaar om ideeën werd gevraagd voor de NPO-gelden, die bedoeld zijn om noden op te vangen die door de coronacrisis zijn ontstaan, lieten Fasos-studenten weten graag een Mindfulnest op de eigen faculteit te willen.  De UM besloot er daarop drie te bestellen. “Het is een fysiek symbool van studentenwelzijn”, zegt Van den Bos, die ook contacten heeft met andere universiteiten zoals Leiden en de Vrije Universiteit in Amsterdam.

De nieuwe meditatiecabines worden in februari geplaatst, de precieze datum is nog niet bekend. Studenten hoeven niet meer te reserveren voor gebruik. “Dat past beter bij studenten”, zegt Van den Bos. “We merkten tijdens de pilot al dat er vaak meer mensen gebruik van maakten dan dat er gereserveerd hadden.” Bang om onderbroken te worden, hoeven studenten niet te zijn. “Bij de nieuwe modellen is het nog beter te zien of het Nest bezet is.”