Wachttijd studentenpsycholoog aanzienlijk korter

Wachttijd studentenpsycholoog aanzienlijk korter

Binnen drie werkdagen plek bij UM-psycholoog

15-02-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Wie in 2021 naar een studentenpsycholoog van de Universiteit Maastricht wilde, kon gemiddeld binnen drie werkdagen terecht. Een grote vooruitgang ten opzichte van eerdere jaren. Dat meldde projectleider studentenwelzijn en studentenpsycholoog Véronique Vancauwenbergh afgelopen week aan de U-raad.

Die wachttijden zijn wel eens langer geweest. In 2019 bijvoorbeeld waren er maanden waarin studenten maar liefst vier weken moesten wachten voordat ze terecht konden. Destijds maakten ze een afspraak, waarna een intake van een uur volgde.

“Vaak bleek dan dat wij hen niet konden helpen en ze door moesten verwijzen naar bijvoorbeeld een ggz-psycholoog”, zegt Vancauwenbergh desgevraagd. “Of juist dat een van de workshops of trainingen van het studentenservicecentrum genoeg was. Deze hebben we de afgelopen jaren flink uitgebreid.”

De oplossing om de wachttijden te verkorten? Tienminutengesprekjes waarin studenten kort hun probleem uitleggen en direct advies krijgen. Dat advies kan een doorverwijzing zijn naar een externe partner dus of een workshop stress management bijvoorbeeld. “Een behandelingstraject bij de psycholoog is niet altijd nodig.”