Na tien jaar doet Saurus weer mee aan koningsnummer Varsity

Na tien jaar doet Saurus weer mee aan koningsnummer Varsity

Springt Saurus zondag bloot in het water?

30-03-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Voor het eerst in tien jaar verschijnen er komende zondag weer vier heren van studentenroeivereniging Saurus aan de start van de Race der Oude Vieren. Dat is het hoofdnummer van de Varsity, de nationale studentenroeiwedstrijd op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten.

Over deelname aan het hoofdnummer moet een vereniging goed nadenken, legt Saurus-voorzitter Amber van Els uit. “Als je start en het jaar daarna geen team kan leveren, dan mag je drie jaar niet meedoen.” In 2012 deed de Maastrichtse vereniging voor het laatst mee. “Daarna is er een aantal edities geen ‘Oude Vier’-waardig team geweest. De focus lag de afgelopen jaren op een trainingsprogramma opbouwen.”

Afgelopen januari kreeg Van Els een verzoek van een groepje mannelijke leden en hun coaches. Toen werd duidelijk dat de vereniging dit seizoen een paar roeiers had “die wel een beetje een boot konden verplaatsen”, zegt Karel van Melle, die komende zondag op boeg zit (helemaal vooraan in de boot). Ze roeien op niveau dus, trainen hard (acht, negen of zelfs tien keer per week), zitten goed in hun vel en voelen zich klaar om te starten. Van Els: “Zo’n grote beslissing leggen we tijdens een algemene ledenvergadering voor aan de leden.”

Tekst gaat verder onder de foto

De roeiers en hun stuurvrouw

“Naast dat de Varsity dé wedstrijd van het jaar is, zet het de vereniging op de kaart”, zegt Van Melle. “Je voelt nu al dat de vereniging meer gaat leven. Dat begon vorige week, toen de Oude Vier werd gepresenteerd.” Met een grote, volle bus gaat Saurus zondag naar Houten. Van Melle is daarnaast extra blij: “Als oud-voorzitter vind ik het geweldig dat de vereniging na corona weer zoiets groots heeft om naar uit te kijken.”

Winst tijdens de Varsity betekent eeuwige roem, klonk het al eerder in Observant. Of dat gaat lukken, daar durft Van Melle nog geen uitspraken over te doen. “Ik denk dat we niet onderdoen voor de rest, maar er zitten Olympiërs in de boten bij sommige andere verenigingen. Ons doel is gewoon om zo hard mogelijk te roeien. Dat is het enige wat we in de hand hebben.”

Mochten Van Melle en zijn teamgenoten er toch in slagen komende zondag, dan springen de in groten getale aanwezige Sauriërs bloot – niet naakt; met stropdas – in het water. Daarnaast is Saurus volgens de traditie verplicht om een groot open feest te geven, de kroegjool.

De boot voor komende zondag:
Op slag: Luc Cornielje
Op drie: Nykle Krijgsveld
Op twee: Mats van Sabben
Op boeg: Karel van Melle
Stuurvrouw: Annelies Van Engelen