Saurus haalt historische derde plaats op koningsnummer Varsity

Een plek voor Saurus op de Nederlandse roeikaart

04-04-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. De vier heren van Saurus die afgelopen zondag meededen aan het hoofdnummer de Oude Vier van de Varsity – de nationale studentenroeiwedstrijd op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Houten – zijn derde geworden in de finale. Een unicum, nog nooit haalde de Maastrichtse studentenroeivereniging überhaupt de finale.

“Magisch”, noemt Karel van Melle, die tijdens de race op boeg zat, hun derde plek. Al na de voorwedstrijd – de race die bepaalt of een boot mee mag doen aan de finale – werden de vier heren en hun stuurvrouw als helden onthaald op het aanlegvlot. Van Melle zei afgelopen week dat ze niet onderdeden voor de andere teams, maar “ik dacht na de loting wel dat een finaleplek moeilijk zou worden”. Dat lukte op het nippertje door onder meer een team uit Leiden met een Olympiër in de boot te verslaan, vertelt hij trots.

In de finale was de druk er dus al een beetje vanaf. Ook in de uurtjes tussen de voorwedstrijd en de finale was de sfeer in het team “heel gemoedelijk. We konden alleen maar nog meer winnen”, zegt Van Melle. Al snel na het startschot maakten twee van de zeven finaleboten een fout, waardoor ze even stillagen. “Als je met een nuchtere blik naar de andere teams keek, dan wist je dat de kans op winst niet heel groot was, maar als je twee snelle boten passeert die in de problemen zitten, dan schiet een gouden ‘blik’ (eerste plaats, red.) wel even door je hoofd.” Uiteindelijk worden ze derde dus.

Zelfs de commentatoren (ook studenten) van het evenement waren onder de indruk, zegt Van Melle. Een prestatie die de kleine vereniging uit het zuiden op de kaart zet. “De tranen op de wangen van sommige Sauriërs, al het applaus, de talloze personen die ons zijn komen aanmoedigen en de vele omhelzingen die we kregen toen we aanlegden: geweldig. Ik heb zelfs iemand horen zeggen dat dit ‘zijn mooiste Saurus-moment ooit was’. De vereniging gaat er helemaal van leven.” Vanavond zal het vijftal op de bar van de kroeg van Saurus verschijnen voor een huldiging, zegt voorzitter Amber van Els.

Saurus haalt historische derde plaats op koningsnummer Varsity