Muziek en aardappelpannenkoekjes voor Oekraïne

Muziek en aardappelpannenkoekjes voor Oekraïne

Benefietconcert voor Oekraïne

19-04-2022 · Achtergrond

MAASTRICHT. De afgelopen weken zat de Oekraïense Vitalii Kyzym (19), eerstejaars Maastricht Science Program, regelmatig in zijn eentje gitaar te spelen op Plein 1992 om geld in te zamelen voor de gewapende troepen in Oekraïne. Nu gaat hij het groter aanpakken. Op maandagavond 2 mei organiseert hij een ‘festival’ in D’n Hiemel.

Vanaf acht uur kunnen bezoekers in de evenementenzaal terecht, vertelt Kyzym. Er is plek voor 150 gasten. “Iedereen die Oekraïne steunt is welkom. Ze moeten zich registreren via een Google Docs en bij binnenkomst betaalt iedereen een ‘toegangsdonatie’ van minimaal vijf euro.” Verschillende acts zullen optreden. Waaronder hijzelf, twee bands, Tuna Maastricht en Anastasia, “een geweldige zangeres die twee weken geleden uit Oekraïne vluchtte. Ze zingt moderne Oekraïense liedjes.”

In de pauze vertellen Kyzym, zangeres Anastasia en andere Oekraïners over de situatie in hun land. Ook is er dan draniki voor de bezoekers, een typisch Oekraïense aardappelpannenkoek met zure room. De opbrengst daarvan en de giften die die avond worden opgehaald gaan naar “kleine, lokale, Oekraïense initiatieven. Bijvoorbeeld Bijvoorbeeld het Sergey Prutuly Fonds dat auto's koopt voor het Oekraïense leger of het Hospitallers Medical Battalion, een vrijwilligersinitiatief dat ziekenhuizen voorziet van ambulances en medische apparatuur, en burgers uit de frontlinie evacueert. De meeste giften gaan normaal gesproken naar grote organisaties als het Rode Kruis. En dat is goed, maar die zijn vaak langzaam. Er is snel geld nodig.”

D’n Hiemel heeft hun zaal gratis ter beschikking gesteld. En ook de Faculty of Science en Engineering doen een duit in het zakje. De hoogte van dat bedrag hangt af van de kosten die gemaakt worden. “Daarmee betalen we onder andere de boodschappen, de flyers die we gaan maken en het vervoer van alle instrumenten. Er komt bijvoorbeeld ook een klassieke pianist. Die kunnen we niet op een keyboard laten spelen.”