Rubicon-beurzen voor 22 jonge onderzoekers

Rubicon-beurzen voor 22 jonge onderzoekers

Clara Snijders van UM vertrekt met subsidie naar Harvard Medical School

15-04-2022 · Nieuws

NEDERLAND/MAASTRICHT. Onderzoeksfinancier NWO heeft 22 onlangs gepromoveerde onderzoekers blij gemaakt met een Rubicon-beurs. Daarmee kunnen ze onderzoekservaring opdoen bij een buitenlands kennisinstituut. De UM is deze ronde één keer in de prijzen gevallen; Clara Snijders van de faculteit Health, Medicine and Life sciences vertrekt naar de Verenigde Staten. 

In oktober maakte NWO de eerste ronde toekenningen van het jaar 2021 bekend (toen ontving Glenn Franken van de faculteit Health, Medicine and Life sciences een beurs), en nu de tweede en derde ronde. Dit keer werd 23,7 procent van de 93 ingediende aanvragen gehonoreerd.

Trauma

Clara Snijders onderzoekt trauma in het brein. Een ernstige traumatische ervaring meemaken als kind kan iemand vatbaar maken voor psychische stoornissen later in het leven. Om de impact van tegenspoed in het vroege leven te begrijpen, zal ze genexpressie in neuronen bestuderen van mensen met een posttraumatische stress-stoornis die tijdens de kindertijd ernstige mishandeling hebben meegemaakt.

Andere Rubicon-beurswinnaars onderzoeken onder meer wat rechters van elkaar kunnen leren om klimaatrechtszaken te beslissen, hoe door intensieve landbouw verarmde bodems weer in balans kunnen worden gebracht en waarom veranderingen in het DNA kunnen leiden tot ziekte.

Van de 22 laureaten gaan er 8 naar de Verenigde Staten en 6 naar het Verenigd Koninkrijk. Anderen kozen bijvoorbeeld voor Canada, Frankrijk, Mexico of Singapore. Met de beurs kunnen ze tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering hangt af van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf.

De meeste beurzen gingen dit keer naar de Vrije Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Leiden en de Rijksuniversiteit Groningen.

HOP, Hein Cuppen/ WD

 

Rubicon-beurzen 2021 ronde 2 en 3

   

Universiteit Leiden

   

3

Vrije Universiteit Amsterdam

   

3

Rijksuniversiteit Groningen

   

3

Universiteit Utrecht

   

2

Universiteit van Amsterdam

   

2

Radboud Universiteit Nijmegen

   

2

TU Delft

   

1

Wageningen Universiteit

   

1

Radboud UMC

   

1

Leiden UMC

   

1

Universiteit Maastricht

   

1

Amsterdam UMC-AMC

   

1

Fryske Akademy

   

1

Totaal

   

22

 

 

 

Auteur: Redactie

Foto: NWO

Categoriëen: Wetenschap
Tags: rubicon,nwo,trauma

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.