UM-cateraar redt eten van vuilnisbak met app

UM-cateraar redt eten van vuilnisbak met app

Artikelenreeks over duurzaamheid

07-06-2022 · Achtergrond

Een koffiebroodje, hamkaas-croissant, kopje soep, koolsalade en een warme maaltijd met rijst, kip, satésaus en salade uit de mensa van de School of Business and Economics (SBE). Allemaal eten dat ‘over’ is aan het eind van de dag en normaal gesproken in de prullenbak zou verdwijnen. Sinds januari 2020 gaat de Universiteit Maastricht (UM) voedselverspilling tegen met de app ‘Too Good To Go’.

Voor een derde van de verkoopwaarde (het voorbeeldpakket hierboven kostte €3,50; de verkoopwaarde is dus minimaal €10,50) kunnen gebruikers van de app tegen sluitingstijd de overgebleven producten komen halen.

Duurzaamheid is samen met klanttevredenheid het belangrijkst voor de UM als het gaat om de catering, zegt UM-contractmanager Mark Anneveldt. Het speelde daarom ook een grote rol tijdens de aanbestedingsprocedure voor de nieuwe cateraar die in 2021 startte. Dat betekent onder meer veel lokale producten en een groot vegetarisch of veganistisch aanbod. “Ook willen we graag dat ons verpakkingsmateriaal biologisch afbreekbaar of composteerbaar is [voor compostering moet het sneller afgebroken zijn, red.]”, zeggen Stephanie Bex en René Kersten van Eurest, het bedrijf dat de aanbesteding won. “Daarnaast is er binnen de UM een statiegeldsysteem waardoor koffiebekers en flessen hergebruikt worden. En er komt een hele lijn van herbruikbare plastic lunchtrommels en bestek die studenten eenmalig kunnen aanschaffen om daarna te hergebruiken.”

Magix box

Om voedselverspilling tegen te gaan werkt de UM dus met de Too Good To Go app. “Dat zou je kunnen zien als de opvolger van de 30 procent kortingsstickers die aan het eind van de middag op de producten geplakt worden”, zegt Kersten. “Als de koks in de loop van de dag merken dat er te veel stamppot is of er broodjes over zijn, dan kunnen ze in de app zetten dat er een x-aantal boxen beschikbaar zijn.”

Wat daar precies in zit is elke dag een verrassing, dat hangt af van wat de pot die dag schaft, maar een zogenoemde ‘magic box’ moet goed zijn, want er is een beoordelingssysteem. “Wie twee flesjes Spa Rood in het pakket doet om aan het juiste bedrag te komen, wordt daarop afgerekend. Het moet natuurlijk wel duurzaam zijn.”

Nieuwe broek

Alle UM-restaurants doen mee; van het ‘winkeltje’ in de universiteitsbibliotheek in de binnenstad tot het nieuwe Tapijn-café tot de mensa’s. Bex: “In een ideale wereld bereiden we precies genoeg eten op een dag, maar dit is natuurlijk lastig. Je weet nooit exact wie er komt. Nu redden we eten dat anders in de kliko zou belanden.” Op het moment van schrijven zijn er al 1664 maaltijden gered en is er al 4,16 ton aan CO2 bespaard, blijkt uit de statistieken. En de catering die bij vergaderingen en evenementen op tafel staat? “Die mogen na twee uren buiten de koeling niet meer gegeten worden en worden daarom weggegooid”, legt Bex uit.

Maar kost de app de cateraar niet een hoop geld? Want wie een nieuwe broek nodig heeft en weet dat volgende week de uitverkoop begint, die wacht. Zou het niet kunnen dat studenten ook hun maaltijd uitstellen als ze weten dat ze het aan het eind voor de dag voor een derde van de prijs kunnen ophalen? Daar is geen sprake van, zegt Kersten. “Wie tijdens de lunch honger heeft, gaat niet wachten tot de mensa’s na het avondeten sluiten. Daarnaast spreken we met de app een hele nieuwe doelgroep aan. Too Good to Go is een open platform. Ook mensen van buiten de UM maken gebruik van de app.”

Dit is het tweede deel in een serie artikelen over duurzaamheid aan de UM. Het eerste artikel over electrische auto's en bestelpunten vindt u hier.

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Shutterstock

Tags: duurzaamheid,too good to go,voedselverspilling,cateraar,mensa,eurest

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.