Geen bonus van 500 euro

Geen bonus van 500 euro

Zelfs geen flesje wijn kwam er aan te pas

09-06-2022 · Redactioneel

We kregen een stuk aardbeienvlaai tijdens de wekelijkse redactievergadering. Onze junior-redacteur DV trakteerde omdat hij eind juni het woord junior kan schrappen. Vanaf dan mag hij zich redacteur noemen, dan is hij junior af. Well done!

Vorig jaar was hij als de beste boven komen drijven tijdens een sollicitatieprocedure. Ik geloof, als ik het me goed herinner, dat er een vijftiental brieven op die vacature binnenkwam. Weinig, ja. Maar dat zijn we inmiddels gewend. Ook al is de arbeidsmarkt voor journalisten al jaren verre van geweldig, toch blijkt een verhuizing naar Zuid-Limburg voor menigeen een niet te nemen horde. Voor een weekend is Maastricht en omstreken geweldig, hoor je dan, maar er wonen? Nee.

Ik vrees de dag dat wij een nieuwe vacature hebben, want op dit moment is de arbeidsmarkt krapper dan ooit. Zo krap dat de HR-afdeling van de universiteit naar onorthodoxe middelen grijpt. De medewerker die een goede kandidaat binnenbrengt, krijgt een bonus van 500 euro. “Bedenk dat hier aan de UM 5000 medewerkers rondlopen en dat we daarmee een enorm netwerk hebben. Iemand kent vast wel een vriend of kennis die geschikt is voor een functie binnen de UM”, zegt HR-directeur Nieke Guillory tegen collega-journalist WD.

Ooit – we zochten een nieuwe redacteur – kreeg ik een belletje van een bevriende collega (ex-Observant) in het land. Had die en die geschreven? Let goed op de brief, deze persoon is een uitnodiging waard, klonk het. Dan word je nieuwsgierig. De brief was goed, het gesprek nog beter. We haalden een jonge en uiterst bekwame journalist in huis die goed in het team paste. Verhuizen was geen bezwaar. Inmiddels staat zij alweer jaren aan het roer van Psychologie Magazine en tipte ons op haar beurt bij een andere vacature. Weer raak.

Ik krijg graag aanbevelingen als we een baan te vergeven hebben. Het gaat altijd om tipgevers die Observant kennen, die weten hoe de hazen hier lopen en wat we van een nieuwe collega verwachten. Alleen ging het altijd zonder bonus. Ik geloof dat we zelfs geen flesje wijn hebben uitgedeeld. Dat moet beter de volgende keer.