Rokers aan de UM zorgen voor overlast

Rokers aan de UM zorgen voor overlast

College gaat actie ondernemen

08-06-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Vanaf augustus 2020 mag er op alle onderwijsterreinen in Nederland niet meer worden gerookt. Toch zijn de regels niet voor iedereen helemaal duidelijk, blijkt afgelopen week in Randwyck. Het college van bestuur erkent dat er overlast is en gaat actie ondernemen.

Wie een enorm lint spant om de campus in Randwyck, inclusief het groen, heeft het rookvrije gebied te pakken. Rokers moeten dus best een stukje lopen om hun sigaretje te paffen. Nagenoeg niemand doet dit, blijk uit een uurtje posten rondom de UNS50. Rokende studenten, medewerkers en een paar ‘witte jassen’: iedereen maakt zich er schuldig aan. Hun peuken eindigen op de grond of worden platgedrukt op de grote rode prullenbakken. Net buiten de grenzen van de UM-terreinen is geen roker te bekennen, deze maandagmiddag.

Rebellie? Luiheid? Onverschilligheid? Of onwetendheid? Aan de signalering zal het in ieder geval niet liggen; op alle terreinen van de UM zijn meerdere borden te vinden met de tekst ‘Dit terrein is rookvrij’. Ook in het Engels.

Bij de binnenstadfaculteiten lijkt men zich beter aan het rookverbod te houden. De grenzen van het onderwijsterrein zijn er duidelijker. Daar ontstaat echter een peukenprobleem. Omdat het roken niet meer mag heeft de UM alle asbakken op de universiteitsterreinen verwijderd. Eén blik op de stoep en straat bij de grote poorten van FASoS, SBE en de rechtenfaculteit maakt duidelijk waar de peuken eindigen. “Het is slecht voor het milieu en de uitstraling van de universiteit”, klonk het begin april in verschillende faculteitsraden. Oplossingen als boetes van één euro en zorgen dat het wordt schoongemaakt passeerden toen de revue. Of zelf mensen aanspreken, adviseerde rechtendecaan Jan Smits. Maar dat lijkt tot dusverre nog geen vruchten te hebben afgeworpen.

Het college van bestuur geeft in een schriftelijke reactie toe dat er vanwege corona niet of nauwelijks gehandhaafd is. Nu studenten en medewerkers weer naar de universiteit komen is het “zichtbaar geworden dat de overlast op en buiten de UM-terreinen toeneemt” en dat er opgetreden moet gaan worden. De gebouwenbeheerders moeten op de naleving van de rookregels gaan toezien. Ook gaat de Arbo-afdeling samen met marketing en communicatie “het rookbeleid opnieuw onder de aandacht brengen”. Daarbij zal er ook aandacht zijn voor de cursus ‘stoppen met roken’ die de UM aanbiedt.

En hoe moet het met de peuken? Die zullen voortaan om de week opgeruimd worden door de onderhoudsdienst van de UM, ook als ze op gemeenteterrein rondom de universiteitsgebouwen liggen. “Het gaat dan om de locaties waar het meeste gerookt wordt, zoals Universiteitssingel 50 en Tongersestraat 53”, aldus het college.