Collegevoorzitter Letschert: Universiteiten verschillen, daar hield deze wet geen rekening mee

Collegevoorzitter Letschert: Universiteiten verschillen, daar hield deze wet geen rekening mee

Wetsvoorstel Taal en Toegankelijkheid (voorlopig) van de baan, UM niet rouwig

15-06-2022

MAASTRICHT. Minister Dijkgraaf zet voorlopig een streep door het wetsvoorstel Taal en Toegankelijkheid waarmee het hoger onderwijs de toestroom van buitenlandse studenten in goede banen kon leiden. Goed nieuws voor de Universiteit Maastricht, zegt collegevoorzitter Rianne Letschert, maar ze snapt de frustratie bij andere universiteiten.

Het wetsvoorstel ging niet alleen over de toestroom van buitenlandse studenten, maar ook over de positie van het Nederlands. Opleidingen zouden alleen Engelstalig mogen zijn als de ‘meerwaarde’ kon worden aangetoond én als de NVAO, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie, toestemming had gegeven. Bovendien zouden instellingen een numerus fixus kunnen instellen voor Engelstalige studies.

Dat het voorstel van tafel is, noemt Rianne Letschert, collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht, “goed nieuws. Als UM vinden we het belangrijk dat de toegankelijkheid van het onderwijs niet wordt beperkt door eisen aan de taal te stellen.” Tegelijkertijd begrijpt ze maar al te goed dat universiteiten, zoals Delft en Amsterdam, in de problemen kunnen komen door een enorme aanwas van internationals terwijl ze niets in handen hebben om het te reguleren. Een generieke wet die voor alle instellingen geldt, ziet Letschert dan ook niet zitten. “Dit voorstel werd als een eenheidsworst over de hele sector uitgesmeerd.” Universiteiten verschillen, zegt ze, alleen al door de ligging en het profiel en aanbod van onderwijs en onderzoek. “Wij bevinden ons aan de grens, net als bijvoorbeeld Tilburg en Twente.” En dat betekent meer studenten uit de buurlanden. Bovendien kent de UM een ‘gestage’ groei van buitenlandse studenten; de populatie bestaat al jaren voor ongeveer de helft uit internationals.
Letschert stelt voor om te experimenteren. “Waarom geven we de instellingen die daar behoefte aan hebben niet meer ruimte en mogelijkheden?”

Een ander kritisch punt dat ze aanstipt: de onnodige administratieve lasten die de uitvoering van de wet met zich mee zou brengen. “Stel dat wij al onze Engelstalige opleidingen aan een taaltoets zouden moeten onderwerpen om aan te tonen dat ze van ‘meerwaarde’ zijn? Dat zou alleen maar tot meer werkdruk leiden.” Hoewel het merendeel van de bachelor- en zowat alle masteropleidingen aan de UM in het Engels worden gegeven, benadrukt Letschert dat ze groot voorstander is van het Nederlands als academische taal. “Daar moeten we onze verantwoordelijkheid in nemen.”

Hoe nu verder? Dijkgraaf werkt momenteel aan een gezamenlijke ‘Toekomstverkenning’. Pas daarna komt hij met een “omvattend pakket maatregelen”, inclusief ‘sturingsinstrumenten’ voor de instroom, schrijft het Hoger Onderwijs Persbureau. “Het is balen dat we nog langer moeten wachten”, zegt een woordvoerder van koepelvereniging UNL tegen het medium. Ook Letschert ziet dat er snel iets moet gebeuren.

Auteur: Wendy Degens

Foto: Shutterstock

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: taalbeleid,wet taal en toegankelijkheid,instroom,internationals,dijkgraaf

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.