Verbeelding van hackpogingen

Verbeelding van hackpogingen

Installatie in hal Minderbroedersberg: Eternal Blue

28-06-2022 · Achtergrond

Het is niet te missen bij binnenkomst van het bestuursgebouw aan de Minderbroedersberg: het nieuwe kunstwerk Eternal Blue. Het lijkt een lichtgevende bol, maar is een plat scherm met duizenden gekleurde lichtjes. Die verbeelden de hackpogingen, zoals die in de afgelopen 24 uur op de Universiteit Maastricht zijn uitgevoerd (elk etmaal wordt een nieuwe dataset geladen). “Dat zijn er zo’n tienduizend per dag", zegt conservator Mieke Derickx, inmiddels met pensioen. Eternal Blue is haar laatste grote project. De titel verwijst naar de software die de cybercriminelen hebben gebruikt in hun aanval op de UM. De kleurtjes die oplichten in de ‘globe’ representeren de landen waar de aanvallen vandaan komen.

Het is een installatie van kunstenaar Richard Vijgen waarmee hij verwijst naar de hack aan de Universiteit Maastricht in december 2019; dat was de opdracht vanuit de Kunst- en Erfgoedcommissie. “Die gebeurtenis maakt onderdeel uit van ons collectief geheugen”, zegt Derickx.
Toch gaat het niet alleen om dat ene moment in de universitaire geschiedenis. “We willen laten zien wat onzichtbaar is, maar waar we wel dagelijks mee te maken hebben. Denk aan die e-mail van vorige week waarin medewerkers werden gewaarschuwd voor een toename van phishing aanvallen en kwaadaardige software via bijlagen, zoals zip-files. Bovendien moet je die aanvallen zien als moderne oorlogsvoering. Criminelen proberen de boel te ontregelen. Hackpogingen zijn een dagelijkse zorg voor de UM.”

Auteur: Wendy Degens

Foto: Philip Driessen

Tags: hack,cyberaanval,eternal blue,kunst,richard vijgen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.