Losgeld hack teruggevonden

Losgeld hack teruggevonden

Universiteit Maastricht krijgt losgeld terug (met winst)

02-07-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. De Universiteit Maastricht betaalde bijna 200 duizend euro (in bitcoins) aan losgeld aan de cybercriminelen die de systemen van de UM hadden gehackt rond de kerst in 2019. De politie en het Openbaar Ministerie hebben een deel van het losgeld gevonden en cryptovaluta in beslag genomen, meldt de Volkskrant. De waarde daarvan is inmiddels gestegen naar zo'n half miljoen euro. De UM zou dat willen investeren in een fonds te behoeve van studenten in nood.

Als gevolg van de hack op 23 december 2019 werd de UM volledig lamgelegd. Een paar dagen later viel, na overleg met decanen en directeuren en de raad van toezicht, het besluit om aan de eisen van de hackers tegemoet te komen. Er werd losgeld betaald. De volgende dag nog kreeg men de sleutel en kon het reparatiewerk beginnen, waardoor op 6 januari in ieder geval het onderwijs redelijk ongestoord hervat kon worden. Het betalen van het losgeld is door Nick Bos, lid van het college van bestuur en hoofd van het crisismanagementteam dat na de hack werd opgericht, altijd een "duivels dilemma" genoemd.

Het college van bestuur schrijft nu in een mededeling dat al in februari 2020 een zogeheten ‘wallet’ is bevroren met daarin een deel van het betaalde losgeld. De waarde van de aangetroffen cryptovaluta was toen 40 duizend euro (tegen de huidige koers: ongeveer 500 duizend euro). 
Uiteindelijk leidde de transactie van het losgeld naar een verdachte in Oekraïne. Daar werd door de lokale autoriteiten een huiszoeking verricht en met betrokkenen gesproken. Het onderzoek maakte uiteindelijk de weg vrij tot inbeslagname van de cryptovaluta door het OM.
"Knap werk", reageert woordvoerder Koen Augustijn, maar met de kanttekening dat ze zelf niet spreken van winst. "De totale schade was flink hoger dan het bedrag dat nu terugkomt."

De hackers die de aanval uitvoerden, zijn nog niet gevonden. Dat onderzoek loopt nog door.

Auteur: Wendy Degens

Foto: Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: cyberhack,cyberaanval,hack,aanval,losgeld,oekraine

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.