Liberal arts en wattes?

Liberal arts en wattes?

Hij zei: “Kun je niet beter gewoon een studie doen waar je iets aan hebt?”

28-09-2022 · Studentencolumn

Als mensen vragen wat ik studeer, helpt mijn antwoord hen vaak niet verder. Ik snap het, Liberal Arts and Sciences is een onduidelijke titel. Sommige mensen denken dat het een kunstopleiding is, anderen denken dat ik alle vormen van wetenschap beoefen, maar vaker nog krijg ik gewoon een boel vraagtekens terug. Af en toe ontwijk ik het gedoe door te zeggen dat ik voornamelijk cultuurwetenschappen studeer. Het is ook een onbekend concept, het samenstellen van je eigen vakkenpakket, vooral voor mensen die geen studie hebben gedaan of een opleiding hebben gevolgd die direct aansluit op een beroep. Eén keer probeerde een onbekende – om wiens mening ik niet had gevraagd –  me te adviseren. Hij zei: “Kun je niet beter gewoon een studie doen waar je iets aan hebt?”

Het is soms lastig uitleggen, maar dit ­is de studie waar ik iets aan heb. Toen ik begon aan het University College dacht ik dat ik antropologie wilde studeren. Ik was 17, en eerlijk gezegd kon ik nog niet echt weten wat ik wilde. Door vakken ‘uit te proberen’ kwam ik erachter dat ik het liefst bezig was met cultuur, digitale media en literatuur. Ik heb ook geleerd over politieke filosofie, en over duurzaamheid. Ook al zijn die dingen niet direct relevant voor een master, de mogelijkheid om van alles te proeven, heeft me een nieuwsgieriger mens gemaakt.

Ik zie het ook nu ik mijn scriptie schrijf. Het gaat onder andere over de politieke functie van poëzie. Er zijn mensen die veel weten van dat vakgebied, en met hen kan ik in discussie gaan over de specifieke aspecten van mijn scriptie. Toch is het net zo zinvol om mijn plan voor te leggen aan iemand die over koolstofkrediet of internationaal recht schrijft. Hoewel diegene waarschijnlijk weinig weet van tekstanalyse, weet die wel hoe een goed onderzoek eruit ziet. Soms stelt zo iemand een vraag die ik volledig over het hoofd had gezien. En ook: ik hoef alleen maar mijn vrienden te vragen als ik iets wil weten over criminele psychologie, neurobiologie of esthetica. Daar heb ik wat aan. 

Puck Füsers 

Auteur: Redactie

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: puck

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.