Afvalproblemen in Maastricht en oude brug veroorzaakt groot gat

Afvalproblemen in Maastricht en oude brug veroorzaakt groot gat

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

30-09-2022 · Splinters

Thuisblijven voor een vuilniszak

Vuilnis aan de straat zetten in Maastricht is nog zo makkelijk niet. In het winkelgebied in de binnenstad mag het bijvoorbeeld alleen op dinsdag tussen 17.00-18.00 uur (binnenkort wordt dit met een uur verlengd). Ligt je restzak buiten die tijd op straat, dan kan de gemeente opruimkosten in rekening brengen die neerkomen op 171 euro.

Het overkwam een bewoner van de Jodenstraat, schrijft De Limburger. Ondanks dat Mark Rosier op dinsdagen speciaal thuisblijft van zijn werk om de restzak op het juiste tijdstip buiten te zetten, werd zijn afval ergens anders gevonden. Nadat de inhoud was uitgeplozen om de eigenaar van de zak te achterhalen, kreeg hij de rekening gepresenteerd. Betaald heeft hij hem nog niet, na lang aandringen gaat Rosier met de gemeente in gesprek over het voorval.

De strenge aanpak past bij de nieuwe maatregelen die wethouder John Aarts een paar weken geleden aan de gemeenteraad presenteerde. Afval blijft een groot probleem in Maastricht. In de binnenstad struikel je over de restzakken en op milieuperrons wordt zoveel ander afval in de plastic, blik en drankkarton-bak (PMD) gegooid dat de verwerker het regelmatig weigert.

In oktober buigt de raad zich over nieuw beleid, maar voorlopig komen er alvast ‘afvalcoaches’, die mensen in probleemgebieden gaan wijzen op de financiële voordelen van afval scheiden, wordt de PMD-opening kleiner om dumpen te voorkomen en wordt er meer gehandhaafd. 

Gat naar het verleden

Regelmatige bezoekers van de Universiteitsbibliotheek in de binnenstad is het waarschijnlijk niet ontgaan: om de hoek, in de Kleine Looiersstraat, zit sinds twee weken een enorm gat in de weg. Dat zorgt niet alleen voor een tijdelijk afgezette straat, maar onthult ook een stukje ‘verborgen verleden’ van Maastricht. De wegverzakking, die volgens De Limburger werd ontdekt door een student, blijkt namelijk het gevolg van het instorten van een ondergrondse, eeuwenoude brug.

Deze liep ooit over een tak van de Jeker. Dit riviertje was voor aankomst van de Romeinen een delta. Na eeuwen van verlegging en demping bleven er in de Middeleeuwen drie takken over, waarvan eentje door de Kleine en Grote Looiersstraat stroomde. Toen deze in de negentiende eeuw werd gedempt, werd de brug blijkbaar niet gesloopt, maar onder het nieuwe wegdek verstopt.

Archeologen die hun kans ruiken, hebben pech: de gemeente geeft de voorkeur aan een snel en veilig herstel van de weg, staat op de website. Wel probeert men hierbij de brug te behouden voor eventueel toekomstig onderzoek.

Ongastvrije brief

‘Kom niet naar Nederland als je nog geen kamer hebt’.  Verschillende universiteiten verstuurden afgelopen voorjaar een dergelijke boodschap naar aankomende internationale studenten om hen te waarschuwen voor de krapte op de woningmarkt. Maar dat is in Utrecht in ieder geval niet gelukt, schrijft universiteitsblad DUB. Daar negeerden studenten het bericht massaal. 

Wegblijven was helemaal geen optie voor de meesten van hen. “Ik was al toegelaten, had mijn collegegeld al betaald en al twee vakken gekozen voor september en dan pas sturen ze een e-mail waarin ze zeggen dat ik moet heroverwegen om aan mijn opleiding te beginnen als ik nog geen woning heb?”, zegt een masterstudent verontwaardigd. Ongastvrij zo’n brief, vinden ook andere studenten. “Ik zou liever zien dat de Universiteit Utrecht kamers bouwt voor haar studenten, in plaats van ze zo de stuipen op het lijf te jagen”, moppert een Italiaanse student tegen DUB.

Dat is echter nog niet zo makkelijk, universiteiten zijn daarvoor vaak afhankelijk van gemeentes en woningcorporaties. Ook de selectiecriteria aanpassen – een andere optie die de studenten noemen – is niet mogelijk; iemand op basis van nationaliteit toegang tot een studie weigeren is discriminatie. Over dat laatste thema is onderwijsminister Robbert Dijkgraaf nog in gesprek met universiteiten, omdat sommige, zoals de Universiteit van Amsterdam, een quotum willen gaan hanteren om zo de internationale instroom bij sommige studies te beperken.

 

Auteur: Redactie

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws en achtergrond
Tags: splinters

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.