Tien minuten van uw tijd

Tien minuten van uw tijd

"Ik heb wel wat beters te doen, denk ik als de link in mijn mailbox belandt"

13-10-2022 · Redactioneel

Meedoen aan een enquête? Nou nee. Meestal laat ik zo’n verzoek links liggen. Ik heb wel wat beters te doen, denk ik als de link in mijn mailbox belandt. Maar soms, als ik een of twee weken later een herinnering krijg, laat ik me overhalen. Meestal omdat het onderwerp te belangrijk is. Zoals laatst toen Persveilig, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, de Politie en het Openbaar Ministerie, onderzoek deed naar vrouwelijke journalisten en veiligheid. Op 1 december komen de resultaten naar buiten.

Een rondje langs mijn collega’s wijst uit dat ook zij niet allemaal staan te juichen als een vragenlijst binnenkomt: “Ik vul het alleen in als ik een duidelijke mening over het onderwerp heb”, klinkt het een kamer verder. Of als het gaat om wetenschappelijk onderzoek, dat blijkt ook een trigger om mee te doen. Onze jongste redacteur, nog niet zo lang geleden afgestudeerd, vulde altijd de Nationale Studenten Enquête in: “Ik studeerde aan een kleine opleiding. Dan kan jouw mening echt van invloed zijn op de eindscore. En je staat even stil bij je studie: hoe sta ik erin?” Twee kamers verder hoor ik dat de collega daar vaak ja zegt tegen zo’n verzoek. “Soms als vriendendienst, maar nog vaker omdat ik zelf meer dan eens de vragende partij ben. Ik hoop zo karmapunten te verdienen: als ik het nu invul, dan doen zij straks misschien mee met onze enquête.”

En dat is nu precies wat ik u wil vragen. Samen met de zustermedia van universiteiten en hogescholen organiseert Observant - met veel dank aan collega CF - een enquête om te achterhalen hoe u denkt over diversiteit en inclusie aan (in dit geval) de Universiteit Maastricht.  We hopen straks de Maastrichtse uitkomsten te kunnen vergelijken met de landelijke. De enquête - in het Nederlands en Engels, een voor medewerkers, een voor studenten - blijft drie weken in de lucht, medio december volgt de uitslag.

Dus, doet u mee? Het kost maximaal tien minuten van uw tijd.