“Ze willen een plek vernietigen waar studenten kunnen groeien”

“Ze willen een plek vernietigen waar studenten kunnen groeien”

LBB-gemeenschap over de toekomst van de culturele vrijplaats

13-10-2022 · Achtergrond

'Culturele vrijplaats' het Landbouwbelang (LBB) in het voormalige industriegebied Belvédère is een bekende plek in Maastricht, sinds een groep krakers zich daar zo'n twintig jaar geleden vestigde. De gemeente heeft echter andere plannen met het gebied en het LBB dreigt binnenkort op te houden te bestaan. Observant sprak met mensen binnen de LBB-gemeenschap en vroeg hen wat de organisatie voor hen betekent en hoe zij de toekomst zien.

In de afgelopen jaren heeft het gebied van Belvédère enkele belangrijke veranderingen ondergaan. De voormalige Sphinxfabriek – lange tijd een leegstaand pand – werd gerenoveerd en biedt nu onderdak aan het Student Hotel en Pathé Cinema, terwijl Lumiere Cinema en muziekplatform De Muziekgieterij aan de overkant in de Timmerfabriek een onderkomen vonden. Maar het Landbouwbelang werd – althans tot nu toe – met rust gelaten.

De gebiedsplanners van Belvédère BV, een bedrijf dat in handen is van de gemeente met de publieke opdracht om het Belvédère-gebied te herstructureren, hebben investeerders gevraagd hun plannen voor het LBB in te dienen. Er zijn een paar eisen: een potentiële investeerder moet minimaal 18 miljoen euro betalen voor de voormalige graanfabriek, en het plan moet mogelijkheden voor huisvesting bevatten en tot op zekere hoogte duurzaam zijn. Er zijn drie plannen geselecteerd, de gemeente gaat in mei 2023 in gesprek met de indieners, alvorens een beslissing te nemen. Totdat de herontwikkeling begint, kunnen de mensen van het LBB blijven waar ze zijn, zegt Edwin Gerardu, communicatieadviseur van het Belvédère-project.

Een thuis

Welk plan ook wordt gekozen, het lijkt erop dat, een paar jaar nadat de voormalige culturele vrijplaats Mandril al uit de stad was verdwenen, Maastrichts laatste bastion van culturele vrijheid en alternatief wonen binnenkort ook geschiedenis dreigt te worden. Dat betekent dat niet alleen de bewoners en kunstenaars een nieuw onderkomen moeten zoeken, maar ook initiatieven als de ‘Foodbank’ en ‘Maastricht goes vegan’, evenals de vele alternatieve feesten.

Als ze er een kunnen vinden, wat de meeste mensen in de gemeenschap betwijfelen. Neem Borut Vovsek. De oud-student International Business besloot een paar jaar geleden om mee te werken aan een initiatief dat voedsel inzamelt bij supermarkten en dit uitdeelt. Later nam hij, samen met een paar anderen, het idee over en ontstond de Foodbank, inmiddels het populairste initiatief van het LBB. “Het doel is om voedselverspilling tegen te gaan. Mensen leren ervan en ontmoeten elkaar tegelijkertijd.” Om dit mogelijk te maken hebben de vrijwilligers van de Foodbank een grote ruimte in het LBB verbouwd. “We hebben er een mooie ruimte van gemaakt. Dat is een hele prestatie”, zegt Vovsek trots.

Hij denkt dat het heel moeilijk zal zijn om een ​​andere geschikte en betaalbare locatie in de buurt van het stadscentrum te vinden, en voegt eraan toe: "Het LBB is ons thuis. We voegen hier iets toe aan de gemeenschap, we voeden mensen, ze kunnen hier anderen ontmoeten, ze leren vaardigheden voor het leven, we geven zelfs workshops voor schoolkinderen over voedselverspilling. We dragen gewoon op zoveel manieren bij.”

Een saaie stad

“Het LBB is van alle markten thuis”, beaamt Tereza Kafková, een Tsjechische tweedejaars psychologiestudent en vaste bezoeker van het LBB. Ze denkt dat het LBB de enige plek is die ruimte geeft aan het alternatieve leven in Maastricht. Verder, zegt ze, biedt de gemeenschap de mogelijkheid om plezier te hebben zonder al te veel geld uit te geven aan een avondje uit, aangezien hun evenementen gratis of op donatiebasis zijn. Kafková vindt dat de stad niet voldoende beseft dat studenten in het algemeen meer inspraak zouden moeten hebben. “Als ze de gemeenschap van het LBB kapot maken en ons er niets voor teruggeven, komen de studenten niet meer, want Maastricht wordt dan een heel saaie stad.”

Een plek om te groeien

Michelle Armstrong, die sinds april 2019 als vaste bewoner in het LBB woont en momenteel haar master Health Education and Promotion aan de Universiteit Maastricht afrondt, beaamt dat. Vanwege haar financiële situatie besloot ze bij de gemeenschap in te trekken.

Michelle Armstrong voor het LBB. Foto: Natalia Rubio

“Ik woonde eerst in Kanne (België), maar de huur was zelfs daar vrij duur. Mijn vader ondersteunde me zoveel mogelijk, maar ik kon de huur en de boodschappen niet tegelijkertijd betalen. In het begin had ik niet gedacht dat ik op een plek als het LBB zou kunnen wonen, maar toen mijn economische situatie kritiek was, besloot ik het eens te proberen. De gemeenschap biedt huisvesting aan iedereen die dat nodig heeft.”

Kijkend naar de toekomst van het LBB-gebouw is Armstrong niet erg hoopvol. “Ik denk eerlijk gezegd dat het LBB het niet gaat redden. Hoewel er een grote studentengemeenschap is die een van de belangrijkste inkomsten voor de stad vertegenwoordigt, willen ze toch een plek vernietigen waar studenten kunnen groeien. Verder is het Basin-gebied erg chique en past het LBB-gebouw gewoon niet bij het gewenste imago van de gemeente. Als het LBB  verdwijnt, wordt Maastricht een treurige plek.”

Natalia Rubio en Simon Wirtz

Tijdlijn

• 2002: de voormalige graanfabriek wordt gekraakt door een groep krakers.

• 2003: De gemeente Maastricht koopt het pand van papierfabriek Sappi.

• 2010: kraakpanden worden door de Nederlandse overheid illegaal verklaard. De LBB overleeft door te opereren als een non-profit, culturele organisatie. Het kraken wordt gedoogd door de gemeente Maastricht.

• 2017: de gemeente Maastricht wil een aanbestedingsprocedure beginnen voor nieuwe plannen voor het LBB. Hoewel de stad de activiteiten van de LBB ‘van belang’ vindt, acht ze verplaatsing naar een ander deel van de stad onvermijdelijk, gezien het zogenaamde Belvédère-project, dat tot doel heeft alle industriële panden van dit gebied te herontwikkelen.

• 2021: Belvédère BV vraagt investeerders hun plannen voor het LBB in te dienen

• 2022: De gemeente heeft bekend gemaakt dat er drie plannen zijn geselecteerd die in mei 2023 nader worden onderzocht.

Wat is het LBB?

Waar? In het Maastrichtse gebied Belvédère.

Wat is het doel? De gemeenschap biedt een culturele vrijplaats voor iedereen die wil groeien en geeft ruimte aan eigen initiatieven en projecten.

Wie? Momenteel wonen er zeven (Nederlandse en internationale) permanente bewoners in het gebouw, zes gasten (voor korte en lange tijd) en zijn er 50-60 gemeenschapsleden bestaande uit universiteitsstudenten en lokale burgers.

Organisatie: Een zelfsturend systeem dat bestaat uit werkgroepen. Elke werkgroep is verantwoordelijk voor een ander werkterrein.

Inkomstenbronnen: de bewoners dragen zelf bij; een belangrijk deel van de financiering komt echter van de donaties die bezoekers geven tijdens de evenementen die in het LBB worden gehouden.

Auteur: Redactie

Foto: Joey Roberts

Tags: Landbouwbelang,LBB,Foodbank,Belvedere,gemeente Maastricht,culturele vrijplaats,kunstenaars,evenementen

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.