Jeuk én een brandoefening in het studentenhuis

Jeuk én een brandoefening in het studentenhuis

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

21-10-2022 · Splinters

Grootste schurftuitbraak in jaren

Heeft u na het lezen van de kop al jeuk? Het wordt nog erger. Het aantal schurftmeldingen bij de huisarts is sinds jaren niet zo hoog geweest. Sinds eind vorig jaar versnelde de groei van het aantal meldingen. Jongeren en studenten gaan er naar verwachting nog de hele herfst en winter last van krijgen.  

Jongeren hadden vorige week drie keer vaker last van schurft (oftewel scabiës) dan andere leeftijdsgroepen, meldt onderzoeksinstituut Nivel. Deze besmettelijke maar ongevaarlijke huidziekte wordt veroorzaakt door mijten die kleine gangen graven in de huid en daarin eitjes leggen. Dat veroorzaakt enorme jeuk.

Dat studenten een makkelijk doelwit van schurft zijn komt volgens het RIVM door hun “slechte hygiënische omstandigheden in combinatie met hoogrisicogedrag”. Ze verschonen hun beddengoed soms wekenlang niet, wonen dicht op elkaar in studentenhuizen en hebben vaker lichamelijk contact. Daardoor kunnen mijten zich gemakkelijk verspreiden.(HOP)

Brandweer in huis

Rookmachines zijn in studentenhuizen een fijn attribuut tijdens feestjes, maar in Leiden worden ze ook ingezet voor serieuzere zaken. Sinds begin dit jaar houdt de lokale brandweer er maandelijks een oefening mee in een pand van studentenhuisvester DUWO, zo schrijft zusterblad Mare. Niet alleen omdat dit de brandweer realistische oefenlocaties oplevert, maar ook om studenten bewuster te maken van brandveiligheid – iets waar de brandweer tijdens reguliere controles niet altijd voldoende in slaagt.

Die aanpak lijkt te werken. Zo maakt de dichte rook die men tijdens de oefeningen in de panden blaast indruk op studenten. “Je ziet echt helemaal niks. Ik hoor altijd wel dat rook heel dicht is, maar ik had verwacht dat je nog wel wat kon zien”, zo vertelt een student, in wiens huis zojuist een oefening plaatsvond, aan Mare. “Bij een echte brand heb je hete, giftige rook. Neem je dan twee teugen lucht, dan red je de deur niet”, vult een aanwezige brandweercommandant aan.

Verdere tips van de brandweer voor de studenten in kwestie: ruim de bende in de gang op, zodat brandweermensen niet struikelen als ze je komen redden. En laadt je telefoon op een harde ondergrond op, in plaats van onder je kussen waar de lader te heet kan worden. Laatste puntje van kritiek gaat over de keuken: “Niet dat het een teringbende is, maar dat een papierbak naast een gasfornuis niet handig is, moeten jullie zelf kunnen inzien.”

Taakstraf voor sjoemelende penningmeester

Een student uit Enschede dacht vorig jaar mei slim te zijn. Hij maakte 20 duizend euro van studentenzwemvereniging Piranha, waar hij penningmeester was, over naar zijn eigen rekening. Hij zei dat hij met dit geld winst wilde maken voor de zwemclub door ermee te beleggen in cryptomunten. Zijn masterplan pakte anders uit dan gehoopt en hij verloor ruim 7.500 euro.

De oud-bestuurder moest zich begin september verantwoorden tijdens een OM-hoorzitting, meldt Twentse universiteitskrant U-Today. Inmiddels is hij veroordeeld tot een taakstraf. Omdat de zitting niet openbaar was zijn de hoogte en voorwaarden van de taakstraf niet bekend.

De overboekingen werden aanvankelijk niet opgemerkt door de kascommissie omdat de penningmeester vervalste rekeningstanden doorstuurde. In september 2021 ontdekte een nieuw bestuur dat de boekhouding niet klopte. (HOP)

Auteur: Redactie

Foto: Drift Shutterbug via Pexels

Categoriëen: Nieuws en achtergrond
Tags: splinters

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.