Pushverslaving

Pushverslaving

"Als een Pavlov-hondje sprint ik naar de telefoon en lees wat ik zou moeten weten om tot de grotemensenwereld te behoren"

01-11-2022 · Column

Vroeger kwamen we het woordpush!’ tegen in Amerikaanse en Engelse series waarin een vrouw lag te bevallen. Bij ons zeggen we dan ‘pers!’. Wonderbaarlijk genoeg, zijn die twee woorden erg dicht bij elkaar gekomen, want de pers zorgt voor pushberichten. En aan die berichten ben ik dus verslaafd. Van the Guardian, via NOS, NRC tot De Standaard, en – lokaler - L1 en De Limburger. CNN heb ik na de val van Trump laten lopen, toen de VS weer voor 4 jaren veilig leek. Maar de midterm elections lonken weer.

Dit weekend sloeg de pushtwijfel toe. Er kwam namelijk geen einde aan de berichten. Van de ene misère in de andere. Hallowaanzin in Seoul, ‘Hunger Games’ (quote uit De Standaard) in de wereld als gevolg van Poetins eenzijdige opzegging van het graanakkoord, een neerstortende hangbrug in India en, dichter bij huis, een 16-jarige die een 14-jarige neersteekt met de dood tot gevolg. En als toetje kwam nog het bericht dat Oranjefans op kosten van Qatar naar het WK mogen komen, op voorwaarde dat ze positieve berichten op social media plaatsen. Words fail me.

Wat levert die à la minute kennis mij op? Of, omgekeerd, wat heeft de wereld aan het feit dat ik binnen een uur na het drama daarvan weet heb? Op beide vragen moet het antwoord ‘niets’ zijn. Mijn hart gaat sneller kloppen bij het alarmerende geluidje dat de NOS-pushberichten aankondigt. Als een Pavlov-hondje sprint ik naar de telefoon en lees wat ik zou moeten weten om tot de grotemensenwereld te behoren. Want, stel je voor, dat ik bij het koffieapparaat of bij het hond uitlaten iemand tegenkom die meer nieuws kan verkondigen dan ik?!

Ik heb, gezien mijn leeftijd, al behoorlijk wat ellende de wereldrevue zien passeren, maar dit jaar spant de kroon. Tijd voor oogkleppen, zegt mijn hart, want ik word er geen beter, maar eerder een banger mens van. Er is maar één conclusie mogelijk: pull out of push…

Ellen Krijnen, beleidsmedewerker Academic Affairs, MUO