Meer planten om beter te studeren en binnenstad Maastricht relatief koel

Meer planten om beter te studeren en binnenstad Maastricht relatief koel

Kort nieuws uit Maastricht en elders in het land

04-11-2022 · Splinters

Een likje verf en een faculteitskat

Wie werkt of studeert in een prettige omgeving is productiever, kan zich beter concentreren en voelt zich fijner dan wie in een verouderd grijs gebouw zit. Dat klinkt niet alleen logisch, het is ook aangetoond in tal van studies. Reden voor studentraadslid Ernest van Nispen om eens kritisch naar het gebouw van de faculteit psychologie en neurowetenschap (Universiteitssingel 40) te kijken. “Wij hebben maar twee planten”, merkte hij op tijdens de laatste faculteitsraadvergadering. In scherpe tegenstelling tot de Faculty of Science and Engineering, waar men volgens hem grossiert in het groen.

Het kan inderdaad wel wat gezelliger, klonk het vanuit zowel de andere raadsleden als het bestuur. Een enkeling begon zelfs hardop te dromen over een faculteitskat of sprak zijn steun uit voor puppy’s op de werkvloer. Zover zal het niet komen, maar wie weet verschijnt er binnenkort wel een monstera of ficus in het gebouw.

De buitenkant kan trouwens ook wel wat aantrekkelijker, zei Caroline van Loo, raadslid namens het ondersteunend personeel (OBP). “Universiteitssingel 50 wordt opnieuw geschilderd, hoe zit het met UNS 40? De voorkant van het gebouw is helemaal groen. Dat is het eerste wat aankomende studenten zien op de open dag.” Een goede schoonmaakbeurt is haar advies. Directeur Pascal Stevens beloofde met de gebouwbeheerder te overleggen.

Maas als natuurlijke airco

Het was flink puffen tijdens de hittegolf in augustus, vooral in de binnenstad. Maar de inwoners in Maastricht waren nog niet zo slecht af, concludeert Jelmer Visser van onderzoeksplatform Innovation Origins. Op 12 en 13 augustus van dit jaar – toen het kwik dik boven de 30 graden uitsteeg – vloog een NASA-satelliet die grondtemperaturen meet over Nederland. Visser dook in die cijfers en zag dat Maastricht de koelste stad van het land was, schrijft De Limburger.

Dat hebben we te danken aan de Maas en het openbare groen, zegt Visser. Die werken als een soort natuurlijke ‘airco’. Het heetst werd het hier rondom het MECC, voornamelijk omgeven door asfalt en beton.

Amsterdam, waar de Noordzee, de grachtengordel en het IJ de boel flink afkoelen, eindigde als tweede op de ranglijst. Echt afzien was het in Apeldoorn; daar werd de grond 48,5 graden op de betreffende dagen, tegenover 43,8 graden in Maastricht. Overigens is de titel van koelste stad van het land onder voorbehoud, Visser keek slechts naar 26 Nederlandse steden.

Herinneringen vol geluid

Dat muziek herinneringen oproept heeft iedereen wel eens ervaren. Zelfs bij mensen met gevorderde dementie lokt een speciaal nummer vaak een reactie uit. Hoe zit dat met andere geluiden, vroeg promovendus Maarten Houben van de TU Eindhoven zich af.

Hij verzamelde alledaagse klanken zoals zingende vogels en voorbijkomende fietsers, maar zocht ook naar specifieke geluiden. “Voor bijvoorbeeld een oud-machinist met dementie die veertig jaar op de trein had gereden”, vertelt hij aan zusterblad Cursor. Een moeilijke opgave. “Geluiden van een vertrekkende trein, een omroeper en klingelende spoorbomen deden hem niets.”

Totdat Houben opnames uit een bestuurderscabine vond, waarop het zoemen van de dodemansknop te horen was, en het rinkelende belletje dat aangaf wanneer er geremd moest worden. “Een gesprek voeren met deze meneer was moeilijk, maar hij toen hij dat hoorde begon hij moeiteloos te vertellen.”

Geluiden die iemands specifieke herinneringen vertegenwoordigen verzamelt Houben in de Tumbler; een interactieve speaker die geactiveerd wordt door ermee te schudden of ‘m te kantelen. “Ook al is praten niet meer mogelijk, toch zie je dat gebruikers reageren op de geluiden. Een lach, een traan, een moment van ontspanning.”