International betaalt meer voor kamer van dezelfde oppervlakte

International betaalt meer voor kamer van dezelfde oppervlakte

Landelijke trend is ook in Maastricht zichtbaar

17-11-2022 · Nieuws

NEDERLAND/MAASTRICHT. Internationale studenten betalen meer huur dan Nederlandse studenten voor kamers van dezelfde oppervlakte, meldt de Landelijke Studentenvakbond. En ze hebben het toch al moeilijker op de woningmarkt. Dat landelijke beeld is ook in Maastricht te zien.

De LSVb ontving afgelopen jaar 525 klachten van internationale studenten via de housing hotline, de website waar deze studenten hun problemen bij de vakbond kunnen melden. Internationals hebben te maken met uitsluiting en hogere kosten, zeggen ze.

De vakbond verwijst naar de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting van kenniscentrum Kences, die in september verscheen. Daaruit blijkt inderdaad dat internationale studenten per vierkante meter meer huur betalen dan Nederlandse studenten. Ook de totale prijs is hoger: als ze één kamer huren, zijn ze tussen de 70 en 85 euro meer kwijt.

Dat beeld gaat ook voor Maastricht op, laat Maurice Evers, hoofd Maastricht Housing, desgevraagd weten. Uit een lokale monitor, die de gemeente en de Universiteit Maastricht ieder jaar laten maken, komen vergelijkbare cijfers naar voren.

Discriminatie

Eén van de redenen waarom internationals meer per vierkante meter betalen, is dat zij vaak later op zoek gaan naar een woonruimte dan Nederlandse studenten, zegt Evers. “De goedkopere kamers zijn dan al weg. Daarnaast kiezen meer buitenlandse studenten voor een ‘kant-en-klare’ oplossing: gemeubileerde en gestoffeerde woningen, zoals The Student Hotel en het UM Guesthouse. Die zijn duurder dan het aanbod van bijvoorbeeld woningcorporaties, wat de gemiddelde huurprijs per vierkante meter opdrijft.”

De studentenvakbond meent dat de hogere prijzen laten zien dat discriminatie van internationale studenten een structureel probleem is. Het zou beginnen bij woningen waar internationals niet welkom zijn, zodat die niet anders kunnen dan een duurdere woning kiezen.

Voorlichting

Bij de LSVb kwamen afgelopen jaar vooral klachten binnen over het vinden van woonruimte: daar ging driekwart over. Andere studenten meldden problemen met contracten, servicekosten, energiekosten enzovoorts. Een enkeling kreeg met oplichters te maken.

Onderwijsinstellingen en gemeenten moeten de studenten goed voorlichten, is een van de conclusies. Vooral kwesties rond borg, servicekosten en energiekosten vereisen heldere informatie, vindt de vakbond. Dan weten de studenten tenminste waar ze mee te maken krijgen.
 

HOP, Bas Belleman / DV
 

© HOP. Bron: Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2022.

 

© HOP. Bron: Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2022.

 

Auteur: Redactie

Foto: Loraine Bodewes

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: huisvesting,internationals,huur,woonlasten,buitenlandse studenten,lms,lsvb,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.