Op het binnenplein direct achter de ijzeren poort van Tragos maakten de studenten een vuurtje met pallets. De vlammen reikten al snel enkele meters hoog en er was een flinke rookontwikkeling. Er was geen vergunning voor het kampvuur. Omwonenden belden uiteindelijk de brandweer, laat een woordvoerder weten. “Ze dachten in eerste instantie dat er brand was in de naastgelegen speeltuin.”
Toen de brandweer arriveerde om het vuur te blussen werden ze “gehinderd” door enkele studenten, meldt de woordvoerder van de brandweer. “Er werd onder andere aan slangen getrokken en in de weg gelopen.” Op foto’s is inderdaad te zien hoe een student de brandslang van de brandweer probeert dubbel te vouwen. “Om escalatie te voorkomen hebben we de politie gebeld. Toen zij er waren, was het snel gesust.”
Geen aanhoudingen
Er is niemand aangehouden en er zijn geen bekeuringen uitgedeeld, laat een woordvoerder van de politie weten. “Toen de politie arriveerde heeft de voorzitter van de vereniging iedereen naar binnen gestuurd. Eén persoon bemoeide zich daarna toch nog met het werk van de brandweer, die is naar huis gestuurd.”
Het is de tweede keer in korte tijd dat Tragos in opspraak is. In september was de studentenvereniging in het nieuws vanwege misstanden tijdens de ontgroening. Er zouden racistische, seksistische en discriminerende liederen zijn gezongen, met urine zijn gegooid en bier geschonken zijn waarvan de nieuwkomers moesten overgeven. Daarvoor werd Tragos flink gestraft. De Universiteit Maastricht trok de bestuursbeurzen in (ruim 30 duizend euro) en verbrak (voorlopig) alle officiële banden. Ook mogen ze niet meedoen aan de aankomende Inkom, het belangrijkste evenement waarbij doorgaans veel nieuwe leden worden geworven.
Hervormen of opheffen
Het incident zorgt voor beroering in de Maastrichtse politiek. Jules Ortjens, fractievoorzitter van Volt in de gemeenteraad, windt zich enorm op over de situatie. “Dit is de druppel. Je mag niet onderschatten hoe beschadigend het gedrag van Tragos is voor Maastricht. Dit soort incidenten vergroot de kloof tussen Maastrichtse studenten en niet-studenten. Het wordt echt tijd dat de leden met goede bedoelingen, want die zijn er ongetwijfeld ook, nu opstaan en de giftige cultuur fundamenteel veranderen. Er is geen plaats in Maastricht voor een vereniging die zich zo mensonterend gedraagt.” Het is dàt of de vereniging opheffen, als het aan Ortjens ligt.
“Van hulpverleners blijf je af”, zegt PvdA-fractievoorzitter Maren Slangen. Ook haar partij vindt dat er nu echt wat moet gebeuren. Een “stevig gesprek” als gemeente, maar ook de universiteit en hogeschool moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt de fractievoorzitter. De universiteit heeft de subsidie ingetrokken, maar daar houdt het voor Slangen niet op. “De universiteit haalt deze studenten naar de stad en levert deze vervolgens weer af aan de wereld. Is dit het visitekaartje dat ze willen afgeven?”
Boze boeman
Ook D66 hoopt op een “stevig gesprek” tussen de verantwoordelijke wethouder en Tragos, zegt fractievoorzitter Claudia Demas. Ze hoopt dat zij samen tot oplossingen komen om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen. Mocht dat echt niet lukken, dan kan er altijd nog naar zwaardere middelen als het intrekken van de horecavergunning gekeken worden, aldus Demas. Ook voor Slangen is dit laatste een optie, al is het daar nu nog te vroeg voor, vindt ze.
De huur opzeggen – een mogelijkheid die eerder in De Limburger klonk – is in elk geval geen optie. Daar gaat de gemeente niet over. Daarvoor is bierbrouwer Heineken verantwoordelijk. Die is met Tragos in gesprek over veiligheid, meldt 1Limburg. Wat dat precies betekent, is niet duidelijk.
M:OED, een partij met sterke banden met de Maastrichtse studentenwereld, keurt het brandincident “natuurlijk” af, zegt fractievoorzitter Martin van Rooij. Al vindt hij krachttermen als mensonterend “heel zwaar”. Van Rooij hoopt dat de zaak aanleiding is voor de gemeente om eens te evalueren hoe zij de studentenverenigingen de afgelopen jaren heeft ondersteund. “Ik ben bang dat we er dan achter komen dat er vrijwel niets is gedaan. De gemeente is voor verenigingen als een ‘boze boeman’ die met het vingertje komt wijzen als er iets niet goed is. Verder zien ze hen nooit.” Van Rooij hoopt dat de verantwoordelijke wethouder binnenkort langsgaat bij de vereniging om te vragen “hoe het gaat. De banden aanhalen met studentenverenigingen verkleint juist de kans op dit soort excessen. Er kan dan juist iets moois uit komen.”
Excuses
Het bestuur van Tragos laat per e-mail weten te zijn “geschrokken van de ontstane ophef rondom het vuur". Volgens voorzitter Thijmen Vermeer is er tijdens een besloten feest van een van de Tragos-disputen een gecontroleerd kampvuur gemaakt. “Er heeft zich op geen enkel moment een onveilige situatie voorgedaan.” Dat ze een vergunning nodig hadden, wisten ze niet. Verder benadrukt Vermeer dat de persoon die is weggestuurd geen Tragos-lid was, maar een van de gasten. “Een volwassen man van middelbare leeftijd.” De vereniging en haar leden zelf valt daarom niets te verwijten, schrijft Vermeer. Wel betreurt de vereniging dat de brandweerlieden zich onveilig hebben gevoeld. "We zullen vanzelfsprekend onze persoonlijke excuses aanbieden. Brandweerlieden moeten te allen tijde veilig, ongehinderd en verantwoord hun werk kunnen doen.”