Extra vest of dikke coltrui, de winter komt eraan

Extra vest of dikke coltrui, de winter komt eraan

Het kwik daalt buiten, hoe is het binnen?

24-11-2022 · Reportage

MAASTRICHT. Om de energiekosten te drukken en minder afhankelijk te worden van Rusland staat de thermostaat al sinds april twee graden lager bij de Universiteit Maastricht. Nu de buitentemperatuur eindelijk wat zakt, beginnen medewerkers daar langzaam ook binnen wat van te merken. Observant nam een kijkje in Randwyck en in de binnenstad.

Ja, het is kouder op kantoor, maar er is overal begrip voor de keuze van het college van bestuur om de thermostaat lager te draaien. “Natuurlijk willen we Rusland niet sponsoren. En ook voor het milieu is het goed”, zegt Alexander Louwes, beleidsmedewerker onderwijs en faculteitsraadslid bij de School of Business and Economics (SBE). Op zijn kantoor is het deze dinsdagochtend halverwege november lekker warm. “Rond acht uur in de ochtend zetten ze de verwarming aan en in de loop van de dag gaat ‘ie uit. Dan koelt het snel af.” Voor die frissere uurtjes heeft hij een extra vest.

“Prima”, vindt hij. Al doet de situatie in de personeelslounge van SBE hem “pijn aan het hart”. In deze prachtige ruimte met uitzicht op de binnentuin van SBE is veel lichtinval, allemaal door enkel glas. De radiatoren loeien. Louwes heeft zijn promotietraject gedaan bij de onderzoeksgroep thermische werktuigbouwkunde van de Universiteit Twente. “We zijn hier gewoon de buitenlucht aan het verwarmen, zonde.” Omdat de SBE huist in een monumentaal pand mag er niet zomaar verduurzaamd worden. Dubbelglas, isolatie, zonnepanelen op het dak: aan de straatkant mag het in elk geval niet. “Gelukkig is onze nieuwe directeur aan het onderzoeken wat er wel mogelijk is. Wie weet zijn er hier aan de binnenkant mogelijkheden.”

Fleecevest

Geklaagd wordt er ook aan de andere kant van de rivier niet. Maar ook hier is het frisser op kantoor, zegt Patrick van Gorp, management information officer en faculteitsraadslid bij de Faculty of Health, Medicine and Life sciences. Zijn kamer ligt op de hoek van de Universiteitssingel 40 en heeft daarom aan twee zijden ramen, wel dubbelglas. “We liggen hier op het noordwesten. De wind en kou hebben hier vrij spel.” Over zijn bureaustoel hangt een extra vest. Zijn kamergenoot heeft haar dikke coltrui al aan. “Vrouwen hebben het over het algemeen sneller koud”, klinkt het. De deuren van de kamers op de gang van Van Gorp staan open deze dinsdagochtend. “In de kleine kantoortjes zitten twee personen met beiden een dubbel computerscherm. Daar komt veel warmte vanaf. Een leuke bijkomstigheid is dat het gezelliger is. Als het nog kouder wordt, moeten de deuren misschien dicht”, zegt hij.

Op de Bouillonstraat bij de rechtenfaculteit zit HR-manager Anke Perey achter haar bureau. De deur is dicht en deze dinsdagochtend is het er lekker warm. “Ik heb geluk met mijn kamer, hiernaast is het een stuk frisser.” Ook hier is er enkel glas. Achter de deur hangt sinds deze herfst voor de zekerheid nog een dik, blauw fleecevest. Dat de thermostaat lager staat, vindt Perey vanzelfsprekend. “Dat heb ik thuis ook.”

Freezing my balls off

Bij de Faculty of Arts and Social Sciences lijkt het vooralsnog mee te vallen met de temperatuur. “Al vraag je dat eigenlijk aan de verkeerde”, zegt Christian Ernsten, universitair docent erfgoedstudies. “Ik heb het niet zo snel koud.” Een extra dikke trui is op zijn kamer nog niet te vinden. “Misschien als het echt gaat vriezen.” Iets verderop is het kantoor van IT-ondersteuner Paul Geurts. Ook geen goede graadmeter, lacht hij. “Mijn kamergenoten hebben het veel eerder koud dan ik. Die zitten af en toe al met een jas aan. Tot twee weken geleden liep ik nog in een T-shirt. Mijn collega’s is het ook al opgevallen dat ik nu een trui aan heb.”  

Jan de Roder, universitair docent letteren en kunst, geeft les bij het University College Maastricht. “I’m freezing my balls off”, zegt hij gekscherend. Waar hij in vorige winters voor de lessen het raam openzette zodat het niet te warm werd in de onderwijsruimte, is het nu koud tijdens zijn colleges. “Ik snap heel goed dat de thermostaat lager staat, maar ik ben al 64. Door het enkele glas tocht het. De kou gaat me in de botten zitten.” Om de kou het hoofd te bieden heeft hij thermo-ondergoed besteld.

Uggs

Ook de rest heeft nog tips voor als het de komende maanden echt gaat vriezen. Van Gorp: “Als het goed is blijft de situatie binnen zoals het nu is. De verwarming moet dan wat harder werken om tot 19 graden te verwarmen. Mocht dat niet lukken, dan is er voor bestuurders de lastige taak om iets te verzinnen.” Louwes heeft wel een idee wat zijn faculteitsbestuur nog zou kunnen doen. “Ik had het sympathiek gevonden als er als kerstcadeau SBE-truien, -sjaals of - mutsen waren uitgedeeld. Misschien is dat een idee voor volgend jaar.” Verder eet Louwes in de lunchpauze nu vaker een warme maaltijd. “Dat geeft energie om de dag warm door te komen.” En als het echt heel koud wordt, dan zijn elektrische dekentjes een idee, zegt hij. Ook Perey adviseert om een extra kop thee te drinken en merkt verder op dat het heel belangrijk is om te voorkomen dat je koude voeten krijgt. “Misschien moet ik dan de Uggs uit de kast halen, haha.”

Energiebesparing aan de UM

De verwarming twee graden omlaag draaien is slechts een van de besparingsmaatregelen die de Universiteit Maastricht op dit moment uitvoert, vertelde Ronald Wilmes, hoofd vastgoed, tijdens de laatste Ask Me Anything-sessie, deze keer over energiebesparing. “Waar verwarmingen vervangen moeten worden, plaatsen we indien mogelijk warmtepompen. Daarnaast proberen we panden beter te isoleren en kijken we naar de afstelling van de ventilatie. Je wil het gasverbruik reduceren, maar comfort behouden.”

Gas vormt het leeuwendeel van de energierekening die volgens Nick Bos, lid van het college van bestuur, dit jaar twee tot drie keer zo hoog kan uitvallen. Toch gaat het niet alleen om kostenbesparing. Wilmes: “Laten we dit als middel gebruiken om ons uiteindelijke doel te bereiken: verduurzaming.”

Desalniettemin is er nu een urgente situatie volgens Bos, die ervoor zorgt dat de universiteit bepaalde plannen versneld uitvoert. Een voorbeeld is het plaatsen van LED-verlichting en bewegingssensoren. “Bij de Faculty of Arts and Social Sciences is dit al gebeurd en werd er een derde minder elektriciteit gebruikt”, aldus Wilmes.

Ook experimenteert de universiteit met het sluiten van panden in de avond. “De directeuren van de faculteiten hebben gekeken of bepaalde activiteiten in één gebouw kunnen plaatsvinden”, zegt Wilmes. Studenten mogen hier geen nadeel van ondervinden, benadrukt Bos. “We zullen moeten kijken hoe dit loopt. Hetzelfde geldt voor de buitenverlichting. Die hebben we op een paar plaatsen uitgezet, maar als dat onveilige situaties oplevert gaat ‘ie weer aan.” Studenten die toch last van de maatregelen hebben, kunnen zich melden.

Bos kondigde ook aan dat de universiteit opnieuw in gesprek gaat met de gemeente over het isoleren van monumentale panden. “We laten dit onderwerp niet los, onder druk wordt alles vloeibaar.” Tot nu toe stuiten verbouwingsplannen op de welstandscommissie die het karakter van monumentale gebouwen bewaakt.

CF

Auteur: Yuri Meesen

Foto: Shutterstock

Categoriëen: nieuws_boven, Mensen
Tags: koud op kantoor,kou,winter,

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.