Ook in Maastricht klinkt het

Ook in Maastricht klinkt het 'Vrouw, Leven, Vrijheid'

Demonstratie als steunbetuiging aan Iran

30-11-2022 · Nieuws

MAASTRICHT. Al maanden gaan in Iran dagelijks mensen de straat op om te protesteren tegen het regime – dat deze demonstraties hardhandig neerslaat. Op 230 universiteiten wereldwijd betuigen mensen vandaag hun steun onder de noemer Campus Rally for Iran, georganiseerd door de internationale organisatie Iranian Scholars for Liberty. Ook in Maastricht was een bijeenkomst, op de Tapijnkazerne. 

De tranen lopen sommige demonstranten over de wangen wanneer een Engelse cover van het protestlied Baraye woensdagmiddag uit de boxen klinkt - For dancing in the street / For being frightened when kissing / For woman, life, liberty.

Even daarvoor heeft één van hen het statement van Iranian Scholars for Liberty voorgelezen. Daarin vragen zij universiteiten om in een officiële boodschap het geweld tegen de academische gemeenschap in Iran te veroordelen, Iraanse universiteitsbestuurders en academici die samenspannen met het regime te boycotten, en Iraanse studenten en wetenschappers te helpen met beurzen en speciale aanmeldingsprocedures. Ook willen de demonstranten dat er meer educatieve activiteiten en onderzoeksprojecten over de mensenrechtensituatie in Iran worden opgezet en dat universiteiten iedere actie vermijden waar het Iraanse regime op financieel gebied of anderszins voordeel bij kan hebben.

Een andere spreker benadrukt de rol van studenten in de protesten. “Ook al zijn hun acties nog zo vreedzaam, ze lopen voortdurend gevaar opgepakt te worden. De veiligheidsdiensten vallen regelmatig universiteitsgebouwen en studentenaccommodaties binnen, vaak geholpen door de campuspolitie.”

Duizenden mensen zijn inmiddels gearresteerd, honderden – onder wie ook kinderen – gedood. Hun gezichten staan op de borden die de demonstranten op de Tapijnkazerne in de lucht houden. “Samen zullen we ervoor zorgen dat het recht zegeviert”, roept de spreker. “Voor de vrijheid van studenten, voor de vrijheid van Iran, voor Vrouw, Leven, Vrijheid.”

Auteur: Cleo Freriks

Foto: Observant

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: Iran,protesten,demonstraties,academici,studenten,regime,woman,life,freedom

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.