“In mijn zeven jaar als UM-bestuurder heb ik nog nooit de pers geïntimideerd, ook nu niet”

Het college van bestuur tijdens een U-raadsvergadering met in het midden voorzitter Rianne Letschert

“In mijn zeven jaar als UM-bestuurder heb ik nog nooit de pers geïntimideerd, ook nu niet”

Collegevoorzitter wil in gesprek met ScienceGuide over financieel geschil

26-10-2023 · Nieuws

MAASTRICHT. Collegevoorzitter Rianne Letschert benadrukte in de jongste universiteitsraadsvergadering dat de beschuldiging van ScienceGuide dat zij de persvrijheid inperkt, pertinent onjuist is. Ze zei verder in gesprek te willen met het landelijk nieuwsmedium over de door de UM teveel betaalde ‘contributie’ van 50 duizend euro. “We willen een redelijke oplossing.”

Letschert noemde het “verontrustend” dat haar intimidatie van de media wordt verweten. “In mijn zeven jaar als UM-bestuurder heb ik nog nooit de pers geïntimideerd, ook nu niet.” Aanleiding van het conflict tussen de Universiteit Maastricht en ScienceGuide (SG) is een artikel dat het medium afgelopen juli publiceerde over een rechtszaak die een hoogleraar had aangespannen tegen de UM. De prof was het niet eens met de beslissing om hem op non-actief te stellen vanwege een ‘persoongericht onderzoek’ naar zijn gedrag en functioneren (de man had onder andere een collega-hoogleraar onterecht beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag). 

Volgens de universiteit had SG in het gepubliceerde verhaal niet duidelijk genoeg gemaakt dat die beschuldiging ongegrond was. “Hier moest snel iets worden rechtgezet. De onjuiste stellingname in het artikel was onnodig beschadigend voor een van onze medewerkers”, aldus de woordvoerder van de UM eerder in Observant. Woensdagmiddag 25 oktober, tijdens de U-raadsvergadering, zei Letschert daarover: “Als stafleden zo worden beschadigd, dan komen we onmiddellijk in actie. Vaak nemen andere media artikelen razendsnel over en zijn de gevolgen voor de persoon in kwestie niet te overzien. Het gaat ons dan ook niet om het imago van de instelling, maar om het individu. En dus is er door ons gedreigd met een kort geding als de tekst niet werd aangepast.”

Maar er was niet alleen onenigheid over een publicatie. Er speelt ook nog een financieel geschil: de UM had tot 2021 een overeenkomst met SG als ‘partner’ (net als enkele andere universiteiten en hogescholen). Daarvoor betaalde ze jaarlijks 25 duizend euro. Een partnerschap houdt in dat er afspraken worden gemaakt over artikelen over thema’s die belangrijk zijn voor Maastricht, zoals internationalisering. Letschert tegen de U-raad: “We hebben toen het contract in 2021 afliep als college van bestuur besloten te stoppen als partner. We willen geen financiële bijdrage leveren aan onderwijsmedia, behalve aan Observant.” Door een “stommiteit” heeft de UM echter toch nog facturen betaald na 2021, vertelde de UM-woordvoerder begin deze week aan Observant.

De universiteit heeft SG laten weten dat ze het geld (twee keer 25 duizend euro) terug wil, waarop hoofdredacteur Frans van Heest meldde dat dat wel eens het einde van zijn nieuwswebsite zou kunnen betekenen. Hij zei recent tegen Observant dat de terugvordering niet los staat van het journalistieke geschil. Voor de UM zijn het wél twee aparte dossiers.
De collegevoorzitter wil nu in gesprek met SG, zei ze tegen de raad. Dat zal niet gaan over een verlenging van het contract, wel wil ze een “redelijke oplossing”.

De universiteitsraad waardeert dat het college van bestuur dit punt zelf op de agenda had gezet. Wel vroeg een aantal leden zich af of het niet beter was geweest om eerst te onderhandelen met SG over de tekst. En pas in tweede instantie, als er geen uitzicht is op een compromis, te dreigen met juridische stappen. Die vraag stelde Observant ook aan de UM-woordvoerder; was dat dreigen nodig? “Misschien had het ook anders gekund”, antwoordde hij.

Wendy Degens, Riki Janssen

 

 

 

Auteur: Redactie

Foto: Joey Roberts

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: scienceguide, intimidatie, partner, verschuldigd, aanpassen, rectificatie, rechtszaak,uraad

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.