Gedupeerde studenten: Een vakantiegevoel, maar ook grote onzekerheid

Hekken voor de Muse Einstein Campus in Randwyck, de plek waar de gedupeerde studenten afgelopen weekend zouden intrekken

Gedupeerde studenten: Een vakantiegevoel, maar ook grote onzekerheid

Gedupeerde studenten verblijven tijdelijk in vakantiepark

12-01-2024 · Reportage

“Het voelt alsof ik op vakantie ben”, lacht Juraj Sembera, een eerstejaarsstudent aan het Maastricht Science Programma. Sinds dit weekend verblijft hij in vakantiepark Dormio, tegen de Belgische grens in het westen van Maastricht. Hier kunnen studenten die een studio gehuurd hadden op de Muse Einstein Campus in Randwyck – waarvan de oplevering voor onbekende tijd is vertraagd – tijdelijk terecht. De Slowaak is in zijn eentje in een huisje geplaatst met vijf slaapkamers, twee badkamers en een sauna. “En ja, tot nu toe ben ik iedere dag in de sauna geweest. Wat dat betreft zit ik hier niet verkeerd.”

Toch had hij nu liever in zijn nieuwe studio gewoond. “Nagenoeg naast mijn faculteit en het sportcentrum, de twee plekken waar ik het meest kom. Nu moet ik een half uur fietsen door de kou.” Het contract voor de woning had hij al in oktober getekend, op 6 januari zou hij erin kunnen. “Maar eind december kreeg ik opeens een mail dat dat niet doorging. Op de dag dat ik uit het Apart Hotel in Randwyck moest vertrekken.” Een langer verblijf daar was niet mogelijk: ook hier ging het om een tijdelijke locatie. Afgelopen zomer konden er zo’n 150 studenten terecht, met het oog op een eventuele kamernood door eerdere vertragingen van de Muse Einstein Campus. “Gelukkig kon ik mijn spullen opslaan bij vrienden, zelf ben ik naar familie in Slowakije gegaan.”

En nu zit hij dus alleen op het vakantiepark. “Er was ons verteld dat we de huisjes zouden delen met meerdere studenten. Geen idee of er nog iemand bijkomt. Ik zie maar weinig studenten hier rondlopen, het voelt een beetje als een spookstad hier.” En inderdaad: het park oogt redelijk uitgestorven deze woensdagavond, slechts in een paar huisjes brandt licht. In een ervan zit geneeskundestudent Janneke Dill achter haar laptop te werken. Ook zij is tot nu toe de enige in het vakantiehuis voor twaalf personen. “Ik ben nog niemand tegengekomen hier op het park.”

Dill had haar vorige woning, een zolderkamer in Heer, al opgezegd toen het nieuws over de vertraging kwam. “Mijn kamer was toen al verhuurd aan een nieuwe bewoner.” Ze twijfelt of ze nog de hele maand in het vakantiepark blijft. “Met de bus ben ik bijna een uur onderweg naar de faculteit. Vanaf mijn ouders, die in de buurt van Eindhoven wonen, duurt het anderhalf uur. Dat pendelen deed ik vorig collegejaar ook, dus misschien ga ik weer tijdelijk terug. Hier op het park is het niet echt gezellig.”

In eerste instantie zocht ze nog naar een nieuwe woning, maar ze heeft besloten om voorlopig op de oplevering van de campus te wachten. “Tijdens een rondleiding zag het er heel mooi uit, en de locatie is top. Online kwam ik niks tegen met dezelfde prijs-kwaliteitverhouding. Gelukkig heb ik de luxe om te wachten. Ik heb meer te doen met studenten uit een ver land, die een woning móéten vinden.”

Ook Sembera maakt zich nog geen grote zorgen. “De situatie is niet perfect, maar ik sta niet op straat na 2 februari (de dag waarop de studenten het vakantiepark moeten verlaten, red.). In het uiterste geval slaap ik op een luchtbedje bij vrienden. Maar op internet is er nog genoeg aanbod van tijdelijke woningen. Meer dan toen ik afgelopen zomer een kamer zocht. Maar ik hoop nog steeds dat ik in de studio terechtkan. Jammer dat er zoveel onzekerheid is over de oplevering, als die er überhaupt gaat komen.”

Veel huurders zien van contract af

Lang niet alle huurders wachten de oplevering van de Muse Einstein Campus af. Beheerder Nido liet donderdag weten dat van de 506 studenten die een huurovereenkomst ondertekenden, er inmiddels 317 die weer opgezegd hebben. “Dat is een optie die wij aanbieden, waarbij geen annuleringskosten in rekening worden gebracht en alle reeds betaalde bedragen teruggestort worden”, aldus een woordvoerder. “Al kunnen zij, als ze dat willen en er plek is, wel gewoon weer een nieuw contract tekenen als het complex is geopend.”

Van de mogelijkheid om tijdelijk op het vakantiepark te verblijven, bedoeld voor de studenten “die dit het hardst nodig hebben”, wordt weinig gebruik gemaakt. In eerste instantie verwachtte Nido zo’n 140 mensen, maar er meldden zich uiteindelijk minder dan de helft: 68. Hiervan waren afgelopen woensdag veertig studenten daadwerkelijk ingecheckt.

Foto: Joey Roberts

Tags: nido,muse einstein campus,kamernood,dormio,woningtekort,studentenhuisvesting,studenten

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.