Geen pers bij ‘dialoogtafel’ over Gaza-oorlog

Geen pers bij ‘dialoogtafel’ over Gaza-oorlog

Universiteit Maastricht houdt besloten dialoogbijeenkomst

16-01-2024 · Nieuws

MAASTRICHT. De al eerder door het college van bestuur aangekondigde bijeenkomst over de Gaza-oorlog vindt donderdagavond plaats in het Studenten Service Centrum aan de Bonnefantenstraat. Maximaal veertig mensen zijn welkom. “We zien dat de emoties nog hoog oplopen en misschien lukt het zo om mensen met elkaar in gesprek te brengen.”

De bijeenkomst werd eind vorig jaar aangekondigd door het college van bestuur. Pro-Palestijnse studenten eisten dat de UM het Israëlisch optreden in Gaza zou veroordelen. Het college schreef in een verklaring oproepen tot een stellingname te begrijpen, maar allereerst ruimte te willen bieden “voor een open en veilige dialoog” om “de gedachtewisseling en meningsvorming een plek te geven”.

Geen debat

Er kunnen maximaal veertig mensen aan de bijeenkomst deelnemen die nadrukkelijk geen debat mag heten en waarbij de pers niet aanwezig mag zijn. De bijeenkomst is besloten in verband met de privacy van de deelnemers en om “de veiligheid te waarborgen”, zegt Rob van Duijn van Studium Generale, dat de avond met het Diversity & Inclusivity Office van de UM organiseert.

Zowel studenten als medewerkers van de UM kunnen zich inschrijven voor de zogenoemde ‘dialoogtafel’, die wordt gemodereerd door programmamaakster Evanne Nowak. Bij het online gaan van dit bericht waren al 39 van de 40 beschikbare plaatsen vergeven.

Kleine groep

Deelnemers wordt gevraagd hun gedachten over het voortgaande conflict op papier te zetten, deze met anderen te delen en naar hun verhalen te luisteren. “Het is geen discussie of debat over mogelijke oplossingen, maar draait om luisteren naar elkaar”, aldus Van Duijn. “Misschien lukt het zo om mensen met elkaar in gesprek te brengen – ook mensen die nog geen uitgesproken mening over het conflict hebben.”

Of er onder de deelnemers daadwerkelijk verschillende opvattingen leven – een voorwaarde voor een dialoog – kan Van Duijn niet zeggen. “Bij de aanmeldprocedure wordt niet naar hun mening gevraagd.”

Hij beaamt dat het maar om een kleine groep gaat, “maar je moet ergens beginnen. Als Studium Generale kijken we daarnaast of we meer openbare bijeenkomsten over het onderwerp kunnen houden”.

Foto: Chuttersnap via Unsplash

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: Universiteit Maastricht,Gaza,Palestina,Israel,Dialoog,Dialoogtafel,Studium Generale,Diversity & Inclusivity Office

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.