”Soms moet je tevreden zijn met het planten van zaadjes”

”Soms moet je tevreden zijn met het planten van zaadjes”

Universitaire verkiezingen: studentenraadsleden over hun verwachtingen

17-04-2024 · Achtergrond

Je bent gekozen tot studentraadslid in de universiteitsraad of een faculteitsraad – eindelijk kun je al je plannen voor studentenwelzijn, huisvesting en duurzaamheid tot uitvoering brengen. Of niet? Wat kunnen studenten die tijdens de universitaire verkiezingen (22-25 april) worden verkozen van het werk verwachten? En wat mogen de stemmers van hèn verwachten?

Hooggespannen waren zijn verwachtingen toen hij afgelopen september tot de faculteitsraad rechten toetrad, lacht Cristian Rusu. “Ik dacht: nu gaan we aan de slag om alles wat niet goed werkt te verbeteren.” En ja, hij voelt zich gehoord door het faculteitsbestuur. “Ik kan dingen onder de aandacht brengen, heb een stem gekregen.” Maar echte verandering – dat blijkt een stuk lastiger.

Rusu constateert dat niet iedereen daarop zit te wachten, soms omdat ze niet willen morrelen aan de status quo, soms omdat het extra werk (bij een toch al hoge werkdruk) en geld kost. En zelfs als alle neuzen dezelfde kant op staan, gaat het langzaam. “Het is echt iets van de lange adem: je moet je punt meerdere keren ter sprake brengen.”

“Begin op tijd”, lacht universiteitsraadslid Lea Bilić. “De universiteit is een langzame tanker. Soms moet je ook tevreden zijn met het planten van zaadjes. Zorg dan dat je het goed overdraagt aan de volgende raadsleden, die het van je over kunnen nemen.”

Bijsturen

Rusu vindt het ook lastig te weten waar de raden precies voor bedoeld zijn. “In het begin van mijn termijn werd er tegen me gezegd: daar gaat de raad niet over, dat kunnen we hier niet beslissen. Pas na een paar maanden kreeg ik eindelijk door hoe alles werkte.” “Tijdens mijn eerste termijn kreeg ik steeds te horen: ‘daarvoor moet je bij de opleidingscommissie zijn’”, herinnert Jan Super, al 2,5 jaar lid van de faculteitsraad Science and Engineering zich.

Hij heeft zijn weg inmiddels gevonden. “Als raad kun je vooral de plannen van het bestuur bijsturen. Bij NovUM vinden we bijvoorbeeld studentenhuisvesting heel belangrijk. Daar kunnen we niet direct iets aan doen, maar we kunnen wel tegen het FSE-bestuur zeggen: probeer vooral in Venlo en op de Brightlandscampussen te groeien, niet in Maastricht waar al zoveel kamernood is.”

Bilić werd juist positief verrast. “Ik wilde me vooral richten op het inclusiever maken van de universiteit voor mensen met een functiebeperking. Met andere raadsleden hebben we een subgroep opgericht, waarmee we met allerlei betrokkenen hebben gesproken en zo een goed overzicht hebben gekregen van de huidige situatie. Nu werken we aan een voorstel. Ik wist niet dat dat kon – dat je zo in een onderwerp kunt duiken, zolang er maar meer raadsleden zijn met dezelfde interesse.”

Actiepunten

Verandering duurt niet alleen lang, er komt vaak meer bij kijken dan je denkt, zegt Romijn Kroep, studentraadslid bij de School of Business and Economics.  “Je kunt je punten wel bespreekbaar maken, maar een oplossing vinden is best lastig. Een beslissing blijkt met van alles samen te hangen. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe graag je zelf iets wil, misschien zetten we er als studenten niet altijd genoeg kracht achter.”

Zie de verkiezingsprogramma’s als een manier om te weten waar kandidaten staan, zegt universiteitsraadslid Jip Bremer, niet als een lijst van actiepunten. “Je gaat niet in één jaar hemel en aarde bewegen. Je krijgt wel een kijkje in de keuken, leert wat erbij komt kijken om een universiteit te besturen. En komt erachter dat behouden wat al bestaat en zorgen dat dat goed blijft lopen, misschien nog wel belangrijker is dan verandering.”

Vragen stellen

Dan het raadswerk zelf, is dat te doen? Krijgen de studenten genoeg training en uitleg vooraf over bijvoorbeeld de begroting – een van de belangrijkste punten waar de medezeggenschap instemmingsrecht over heeft? Bremer vindt dat je als universiteitsraadslid een goede basis ontvangt. “Je krijgt genoeg informatie om kritisch te kijken. En je kunt het altijd vragen; ik heb nog nooit meegemaakt dat daar geen antwoord op kwam.” Super vindt de training bij FSE “fantastisch, iedereen snapt daarna hoe het werkt” en ook Kroep is positief: “Je begrijpt misschien niet alle details, maar de grote lijnen zijn duidelijk.”

Rusu is kritischer: “Je krijgt in korte tijd heel veel informatie over je heen. Daarna weet je misschien wel hoe je de begroting moet lezen, maar echt begrijpen wat het betekent doe je niet. Ik kreeg het gevoel dat er geen andere optie was dan gewoon instemmen.” Bilić herkent het. “Ik vroeg me vooral af: wat betekent dit nu? Als we zoveel geld uitgeven aan deze post, halen we dat geld dan ergens anders weg? En geven we er meer aan uit dan vorig jaar? Ik wilde meer context – wat geven andere universiteiten hier bijvoorbeeld aan uit – en meer voorbeelden.” Uiteindelijk onthield de hele Novum-fractie in de U-raad, waar Bilić toe behoort, zich afgelopen jaar van stemming toen de begroting op de agenda stond.

Communicatie

Tot slot, wat kun je van een studentraadslid verwachten? “Niet dat al iemands verkiezingspunten uitkomen, maar wel dat diegene zich ervoor inzet”, vindt Kroep. “Dat je het contactpunt bent voor andere studenten”, zegt Bilić. “Dat je beschikbaar bent om naar hun problemen te luisteren. Wij hebben bijvoorbeeld koffiedates met raadsleden georganiseerd, of iemand benadert je via mail of Instagram. Soms kun je meteen helpen: ik heb bijvoorbeeld studenten gewezen op het Concern and Complaints point, ze wisten niet dat het bestond.” Rusu en Super noemen ook communicatie met de achterban. Bremer voegt er nog aan toe: “Heb een brede blik, luister echt naar je mederaadsleden.”

Moeten raadsleden ook bij iedere vergadering op komen dagen? “Op z’n minst de meeste. Als je wordt verkozen, vind ik dat je er ook bij moet zijn”, zegt Kroep. “Het is een betaalde positie”, voegt Rusu eraan toe. “En zoveel werk is het ook weer niet, een vergadering van twee uur per maand en wat voorbereidingswerk.”

Auteur: Cleo Freriks

Illustratie: Bas van der Schot

Categoriëen: Nieuws, nieuws_boven
Tags: verkiezingen,universitaireverkiezingen2024,universiteitsraad,faculteitsraad,medezeggenschap,studentraadsleden,dope,novum,kan

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.