Mijn Barbie-revival startte niet bij de film, maar toen mijn ouders hun zolder opruimden. Wat moesten ze doen met mijn Barbie-gerief? Jarenlang mocht er niemand aankomen, en al zeker geen spelende kleinkinderen. En zo verhuisden mijn Barbie-spullen naar mijn huis, waar ik ze, ik beken, argeloos had kunnen opbergen. Maar ik pakte alles netjes uit: het huis, de camper, het zwembad. À la recherche du temps perdu.
Zo’n scène stel ik me ook voor bij de ontstaansgeschiedenis van Lego® Serious Play®. Ooit breekt de tijd aan waarin je geen geldig excuus meer hebt. ‘Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik kan blijven spelen?’ En dan kijk je naar het commerciële segment: de duurbetaalde managementcursus.
Het verschil tussen Lego en Lego® Serious Play®? ‘Metaforen gebruiken om ontastbare ideeën in de echte wereld te brengen’. Maar dan in het Engels, want dat klinkt spannender. Hoewel de doos van Lego® Serious Play® er anders uitziet, gaat het om gewone Lego-steentjes. Ik heb ooit serieus met Lego gespeeld en die steentjes zijn thuis in dezelfde bak beland als de niet-serieuze Lego. Geen enkel kind dat hier met die bak speelde, merkte een verschil. Ze begonnen wel opeens managementtaal te reciteren.
Mijn managementcursus heet Barbie® Serious Play®. Na vier jaar opleidingsdirecteurschap weet ik dat de meeste problemen te herleiden zijn tot communicatie en organisatie. En dat speelt zich allemaal tussen mensen af. Je team urenlang met Barbies en Kens laten spelen, kan veel blootleggen. Zoals onbewuste vooroordelen. Ken aan het bureau (met uitklapbare computer!) en Barbie steevast in de keuken? Of Barbie die én buitenshuis werkt én voor de kinderen zorgt én er piekfijn uitziet? Een uitstekende conversation starter over maatschappelijke jukken.
Wie nu met hoon lacht en Barbie® Serious Play® minder serieus inschat dan de Legovariant lijdt mogelijk aan het vooroordeel dat speelgoed voor meisjes minder ‘rationeel’ is. Tijd om dit onderuit te halen! Bovendien zijn de concepten van Lego® Serious Play® makkelijk te extrapoleren naar Barbie® Serious Play®: verbeelding, spel, identiteit, verhaallijnen, denken via metaforen en concrete objecten, ... Binnenkort bezoek ik de Barbie-tentoonstelling in Londen. Dit is geen uitstapje, maar een wezenlijke stap in mijn multi-million dollar businessplan. Serieus.
Katleen Gabriels is universitair hoofddocent techniek- en moraalfilosofie (FASoS)