“Je seksualiteit bespreken is kwetsbaar”

“Je seksualiteit bespreken is kwetsbaar”

Nieuwe serie: Wat je (nog) wil weten over seks

03-09-2024 · Interview

Je bent een avond uit met vrienden en het gesprek gaat over seks. Voor je het weet, deelt iedereen verhalen over hun laatste avonturen. Maar wat als je nog geen ervaring hebt en niet weet wat je moet zeggen? Of als je dat soort dingen eigenlijk helemaal niet van je vrienden wil weten? Wat doe je dan? UM-seksuoloog Marieke Dewitte geeft antwoord.

Ook in een vriendengroep kun je je grenzen aangeven, zegt Dewitte. “Dit gaat net zo goed over consent – wederzijdse toestemming. Je mag van vrienden, net als van een sekspartner, verwachten dat ze respect hebben voor jouw eigen tempo en ‘comfortniveau’.”

Je kunt simpelweg over iets anders beginnen, maar Dewitte ziet ook voordelen van het rechtuit zeggen. “Als je goed luistert, merk je dat mensen vaak in algemeenheden blijven hangen. Het is café-praat, er wordt veel gepocht. Je eigen seksualiteit bespreken is kwetsbaar. Wanneer jij vertelt dat je hier moeite mee hebt, je onzekerheid laat zien, nodig je anderen uit hun masker te laten vallen.” Ze raadt aan om het eerst met één vriend te bespreken. “Zodat je je gesteund voelt als je het tegen de groep zegt.”

Nog maagd

En wat als het ongemak voortkomt uit het feit dat je zelf nog maagd bent, terwijl alle anderen zo ervaren lijken? “Seks bewaren tot een moment waarop je er zelf klaar voor bent is juist enorm sterk”, zegt Dewitte. “En je bent ook echt niet de enige. De leeftijd waarop jongeren voor het eerst seks hebben, schuift al jaren steeds verder op. Als je begint met studeren is statistisch gezien de helft nog maagd, dus dat taboe mag wel eens verdwijnen.”

Dewitte verwijst naar het onderzoek ‘Seks onder je 25e’, dat de Rutgers Stichting iedere vijf jaar houdt. Ze vroegen jongeren of ze al eens seks hadden gehad. In 2012 antwoordde de helft van de 17-jarigen ‘ja’, in 2017 waren de meeste jongeren net 18 tijdens de eerste keer en in 2023 zelfs ruim 18 (18,7 om precies te zijn). “Er zijn veel ideeën over waarom dat zo is. Het zou kunnen dat jongeren er minder nieuwsgierig naar zijn. Vroeger was seks meer een verboden vrucht. Voor het internettijdperk was het bijvoorbeeld best moeilijk om porno te vinden. Nu is het overal, dus misschien voelen jongeren minder de urgentie om uit te zoeken wat seks is – ze denken het al te weten.”

Te groot ding

Een andere theorie is dat relaties zijn veranderd. “Van situationships – een relatie die niet formeel een relatie is – tot mensen die elkaar alleen online ontmoeten en geen behoefte lijken te hebben aan fysiek contact.”

En wat ook nog kan: mensen maken er een te groot ding van. “Het is goed om te wachten op het moment dat voor jou juist voelt, maar zorg dat je niet blokkeert”, zegt Dewitte. “Het is natuurlijk om te experimenteren met seks in de puberteit, juist omdat je prefrontale cortex nog niet helemaal ontwikkeld is. Daardoor probeer je gewoon iets in plaats van het te overdenken. Het perfecte moment bestaat niet.”

Marieke Dewitte is klinisch psycholoog en seksuoloog aan de Universiteit Maastricht. In deze rubriek beantwoordt ze wekelijks een seksgerelateerde vraag van een student. Heb je zelf een vraag? Stel ‘m anoniem via ons Google Form: https://forms.gle/xNKSkbyte53TsGQc8

Auteur: Cleo Freriks

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Mensen
Tags: seksserie,praten over seks,rutgers,seks onder je 25e,maagdelijkheid,vriendengroep,seksuologie,seksuoloog

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.