We zijn er weer!

We zijn er weer!

Nat tot op hun onderbroek

03-09-2021 · Redactioneel

Ze waren nat tot op hun onderbroek. Totaal verregend, ternauwernood de laptop, printer en een stapel gebonden Observanten (papier!) kunnen redden. Nee, de eerste dag van de Inkom was geen succes voor Observant. Collega’s CF en YM zouden op de Markt de website en krant onder de aandacht van eerstejaars brengen en liefhebbers trakteren op een ultrakort interview en een mooie geprinte foto, voorzien van een treffende quote.

Voor het zover was, moest eerst het bovenzeil van de marktkraam op last van de gemeente verwijderd worden - het waaide te hard - waarna niet veel later een stortbui vrij spel kreeg. Precies één eerstejaars was op de foto gezet.

Maar niet getreurd. Alles is inmiddels opgedroogd, de collega’s werden niet ziek, al liep YM een paar dagen te snotteren. Inmiddels werken we weer (deels) op de campus, zien dagelijks horden eerste – en ouderejaars door de straten van Maastricht struinen en vergaderden deze week voor de eerste keer met de voltallige redactie in het gebouw waar we vorig jaar juni naar toe verhuisden. Raam open, stoelen ver uit elkaar, en met vlaai (onze jarige junior-journalist trakteerde).

Komt nog bij dat deze week de vlag aan de Lenculenstraat 14 uitgaat omdat we voor het eerst sinds maart 2020 weer een papieren krant uitbrengen. Voor de trouwe lezers: niet alles is bij het oude gebleven. De krant is vanaf nu volledig tweetalig, met twee voorpagina’s die een kopie van elkaar zijn. En op de columnisten na is de rest ook volledig identiek, zodat niemand zich achtergesteld hoeft te voelen. Dat betekent ook dat er in de papieren krant per taal iets minder ruimte is. We lossen dat op door de website meer nadruk te geven: daar is hoe dan ook alles te vinden. Zoals dit jaar (deels) nieuwe columnisten en een nieuwe wekelijkse serie over medewerkers en studenten die als eerste in hun familie gaan of gingen studeren: de eerstegeneratiestudent.

Waar de krant iedere donderdag vanaf 12.00 uur in de bekende bakken bij de ingang van de faculteiten en servicecentra ligt, wordt de website dagelijks gevuld met het laatste nieuws, achtergrondverhalen, fotoreportages, enzovoort. Ook hier een nieuwe columnist: Stijn Engelen, tot twee jaar geleden ‘spookstudent’ aan de UM, nu werkzaam in de apotheek van het ziekenhuis. Ook hij ziet de studenten deze dagen de stad binnenstromen en dat is confronterend, schrijft Engelen die zich een “zoekende tussen de studenten noemt”. Hij woont nog in een studentenhuis en bereidt zich voor op de ongemakkelijke vraag die de komende tijd steeds weer terug zal keren: “Wat studeer jij?”

We zijn er weer. En hebben er zin in.

Wekelijks schrijft de hoofdredacteur van Observant over de belevenissen op de redactie.

 

 

 

Auteur: Riki Janssen

Illustratie: Simone Golob

Categoriëen: Columns en opinie
Tags: inkom,papieren krant,observant,website,redactioneel

Voeg reactie toe

Klik hier voor onze privacyregels

Vanaf januari 2022 plaatst Observant alleen nog reacties van mensen wier naam bekend is bij de redactie.