Er zijn op de bewuste avond liederen gezongen “met racistische, seksistische en discriminerende uitingen”, vertelt collegevoorzitter Rianne Letschert. Ze wil niet in detail treden, maar het ging volgens haar “heel ver”. Bovendien mochten de aspirant-leden maar twee keer op de avond naar het toilet. “Dit alles is onacceptabel. Ik moet staan voor de veiligheid van al onze studenten en dit is zo schokkend, dat past totaal niet bij de waarden van onze universiteit.”
Het balletje kwam aan het rollen na een melding (volgens 1Limburg zou de melder een ouder zijn, maar Letschert wil er niets over zeggen) deze week bij de directeur van het studentenservicecentrum. Zij zit in de Commissie Kennismakingstijden Maastricht (KMTM). De senaat van Tragos is meteen om opheldering gevraagd. “Ze gaven toe dat het was misgegaan en vertelden dat ze op zaterdagavond al leden naar huis hadden gestuurd", zegt Letschert.
1Limburg, waar studenten zich zouden hebben beklaagd, schrijft dat er ook met urine is gegooid. Mannelijke nieuwkomers moesten bovendien bier met sardientjes, prei en knoflook drinken. Daardoor moesten ze overgeven. Doordat de aspirant-leden op pallets zaten, braakten ze over elkaar heen, schrijft 1Limburg. Op een Juicechannel, een Instagramaccount waarop roddels worden gedeeld, staat bovendien dat er groepschats zijn “waarin doelbewust de opdracht is gegeven om vrouwen te betasten”.
Duidelijk is in elk geval dat ze met hun gedrag de Gedragscode Introductietijd hebben overtreden, een officieel UM-document dat jaarlijks ondertekend wordt door de studentenverenigingen en onafhankelijke disputen. Hierin is aandacht voor zaken als gezondheid, slaap en persoonlijke integriteit. Het is niet de eerste keer dat Tragos de regels overtreedt. In 2016 kregen eerstejaars te weinig slaap, er was een meisje gewond geraakt aan haar enkel en mensen hadden een verbrande tong opgelopen door een te heet brouwsel. Letschert, toen nog rector, gaf ze een fikse waarschuwing: nog een keer over de schreef, ook gewoon gedurende het studiejaar, zou een vermindering van de subsidie met zo’n 8000 euro betekenen. Een jaar later werd de voorwaardelijke sanctie toch nog omgezet in een onvoorwaardelijke omdat Tragos zich weer niet had gehouden aan de Gedragscode. Een derde van de subsidie werd ingetrokken.
Wat Letschert nu vooral hoopt is dat er binnen Tragos, “maar ook nationaal” (in Amsterdam ging het deze zomer mis bij het corps, in Delft kregen twee studentenverenigingen een waarschuwing), een serieuze discussie op gang komt over hoe men met elkaar omgaat, “over hoe een groepscultuur gecreëerd wordt”.
Van Tragos verwacht het college van bestuur in elk geval een verbeterplan. “Daar hebben ze externe advisering bij nodig [op eigen kosten, red.]. We zullen dat gaan toetsen, want het moet natuurlijk niet alleen iets op papier blijven. We willen er echt van overtuigd zijn dat ze hun cultuur gaan veranderen. Lukt dat niet, dan blijven de sancties van kracht.”
Tragos is telefonisch niet bereikbaar. Het Instagram-account is uit de lucht gehaald. De site ligt stil, wel is er een verklaring op gepubliceerd. Daarin zegt de senaat zich “kapot” te zijn geschrokken van het gedrag van “enkele leden”. De kennismakingsavond zou zijn stilgelegd, aanwezigen zouden zijn aangesproken en sommige leden konden direct vertrekken. Acht leden zijn inmiddels voor onbepaalde tijd geschorst.